Συνεχίζεται το σήριαλ με τις δηλώσεις, αντιδηλώσεις, συνεντεύξεις, τουιτ, διαψεύσεις και επαληθεύσεις των όσων φέρεται να είπε και να σχεδίαζε ο τέως Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν στα δελτία των καναλιών και στα οκτάστηλα του έντυπου τύπου τα έργα και τις ημέρες του. Την εντυπωσιακή και εν πολλοίς εκρηκτική άνοδο στο πολιτικό προσκήνιο ενός ήδη «ροκ εναλλακτικού οικονομολόγου» σταρ και την παλυτάραχη για τον ίδιο και τη χώρα μας εξάμηνη διαδρομή του, διαδέχεται η εκκωφαντική πτώση του.

Θα μάθουμε ποτέ την πλήρη αλήθεια άραγε; Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κατορθώσει να αποκρυπτογραφήσει το τι παίχτηκε το διάστημα αυτό, τι κρύβεται πίσω από τις συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες που διοχετεύονται κατά ριπάς. Τον ροκ σταρ οικονομολόγο, τον αγαπημένο των διεθνών μίντια, τον πρώτο σε σταυρούς Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον εναλλακτικό Υπουργό Οικονομικών που «πολέμησαν» με πάθος όλοι οι ομόλογοί του στην ΕΕ και το ημεδαπό και αλλοδαπό κατεστημένο, που πολλοί στο εσωτερικό και εξωτερικό λάτρεψαν ως τον οικονομολόγο που ξέρει καλύτερα οικονομικά από τους επικριτές του, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας, σήμερα κατακρίνουν οι πάντες ως ανίκανο, ερασιτέχνη, επικίνδυνο που έπαιξε τη χώρα και δέκα εκατομμύρια Έλληνες στα ζάρια. Με τη διαπίστωση πως ευτυχώς δεν του έκατσε η ζαριά και δεν ευοδώθηκαν τα σχέδιά του.

Τον κατηγορούν πως η σύσταση επιτροπής και η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα – τραπεζικό σύστημα και γιατί όχι δραχμή, συνιστούν όχι απλά πολιτικά εγκλήματα, αλλά και ποινικά κολάσιμες πράξεις. «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», που έλεγαν και οι αρχαίοι. Εναπόκειται στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη να διερευνήσουν το ζήτημα. Επιχειρήματα του στυλ ότι ο τέως Υπουργός εξυπηρετούσε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, κινούνται βέβαια στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας, έως ότου και αν υπάρξουν συγκεκριμένες αποδείξεις. Το πολιτικό επιχείρημα ότι ένας Υπουργός Οικονομικών και μια Κυβέρνηση όφειλαν να εξετάσουν όλες τις πιθανές εξελίξεις και γιατί όχι να έχουν σχέδια επί χάρτου για την αντιμετώπισή τους, φαντάζει αρκετά πειστικό.

Εκείνο που δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπου νους είναι ποιος ο λόγος να δημοσιοποιηθούν όλα τα παραπάνω και μάλιστα από τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη σε σύσκεψη μάλιστα διεθνούς hedge funds, όπου και αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια το λεγόμενο plan b της Κυβέρνησης.

Στο άρθρο 146 του Ποινικού μας Κώδικα «περί παραβίασης μυστικών της Πολιτείας» προβλέπεται:»Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών..»

Τι λόγους είχε λοιπόν ο Γιάνης Βαρουφάκης να ξεμπροστιάσει όλη την Ελληνική Κυβέρνηση και να εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας; Ποια εξήγηση μπορεί να δοθεί;

Αν μη τι άλλο έχει δίκιο ο συνάδελφός του καθηγητής οικονομικών Παγουλάτος, που γράφει: «Το πιο σοκαριστικό στο ηχητικό Βαρουφάκη δεν είναι καν η ωμότητα με την οποία περιγράφει τις ποινικού ενδιαφέροντος πρωτοβουλίες του. Είναι η χαλαρή άνεση, η ακκιζόμενη ελαφρότητα, με την οποία μιλάει για το Grexit, εν είδει ακαδημαϊκής κοζερί. Ο ναρκισσισμός με τον οποίο είναι έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, σαν να πρόκειται για μια διανοητική άσκηση μεταπτυχιακού σεμιναρίου ή για ένα θεωρητικό στοίχημα με τους φίλους του. Είναι ο κυνισμός με τον οποίο περιγράφει ότι δεν έχουν προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τη μετάβαση στη δραχμή, γιατί γι’ αυτά τα πράγματα δεν μπορείς να μιλάς, είναι σαν μια μεγάλη υποτίμηση, την κάνεις απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά. Ερήμην βέβαια των αφελών οπαδών του προς τους οποίους υποκρινόταν τον ηρωικό μαχητή του ευρώ ενάντια στη δραχμή, διαβεβαιώνοντας κάθε τόσο «κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από το ευρώ»».

-O Παναγιώτης Χατζηγεωργίου είναι δικηγόρος,  Γραμματέας της ΝΕ Δράμας της ΔΗΜΑΡ

Σχόλια