Σκληραίνει τη λογοκρισία η Κίνα. Μπλόκο στην ιστοσελίδα του BBC, σε ολόκληρη την επικράτειά της, έθεσε σε εφαρμογή η Κίνα, όπως καταγγέλλει το βρετανικό δίκτυο.

Για κίνηση που «μοιάζει με εσκεμμένη λογοκρισία» κάνει λόγο ο διευθυντής ειδήσεων του BBC Πίτερ Χόροκς. «Το BBC καταδικάζει κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η ελεύθερη πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες και θα διαμαρτυρηθούμε στις κινεζικές Αρχές», προσέθεσε.

Τα αίτια του μπλοκαρίσματος δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, όμως η πρόσβαση στο σάιτ απαγορεύτηκε ώρες αφότου δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς στο Χονγκ Κονγκ να ξυλοκοπούν φιλο-δημοκρατικό διαδηλωτή.

Το BBC είναι ένα από τα διεθνή μέσα που έχουν καλύψει εκτεταμένα τις πρόσφατες φιλο-δημοκρατικές κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Η κινεζική έκδοση του BBC παραμένει γενικά μπλοκαρισμένη στην Κίνα από τη δημιουργία της το 1999, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008.

Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στα ξένα μέσα στο Χονγκ Κονγκ σήμερα ότι το Πεκίνο έχει παρατηρήσει παρεμβάσεις από εξωτερικές δυνάμεις στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις και ζήτησε από τους ξένους δημοσιογράφους να μεταδίδουν τις ειδήσεις «αντικειμενικά».

«Αφότου συνέβη το γεγονός αυτό, από τις ανακοινώσεις, τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά πολιτικών αξιωματούχων, κάποιων βουλευτών και μέσων ενημέρωσης πιστεύω ότι αυτή η παρέμβαση σίγουρα υφίσταται», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων που ένας αξιωματούχος της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας έχει συναντηθεί με ξένα μέσα στο Χονγκ Κονγκ και έχει κάνει ένα τέτοιο αίτημα.

«Ελπίζουμε ο έξω κόσμος να σεβαστεί το (μοντέλο) ‘μία χώρα, δύο συστήματα’, να σεβαστεί ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους νόμους και να μην στείλει λάθος μηνύματα σχετικά με τις παράνομες αυτές δραστηριότητες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Έχω παρατηρήσει ότι κάποια μέσα, τα περισσότερα, προσπαθούν να παρουσιάσουν τις ειδήσεις αντικειμενικά, ισορροπημένα. Ελπίζω να συνεχίσετε και να διατηρήσετε αυτή την πορεία», κατέληξε ο κινέζος αξιωματούχος.

 

Σχόλια