Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, καταθέτει στην επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, γνωστοποίησε -με έγγραφη κατάθεση του μία ημέρα νωρίτερα- ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του είχε ζητήσει να σταματήσει την έρευνα για τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, ενώ είχε αξιώσει και την «πίστη» του, κάτι που ο Κόμεϊ αξιολόγησε ως απόπειρα για πατρονάρισμα του.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικής έρευνας που διενεργείται στις ΗΠΑ, αναφορικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016.

Ο Κόμεϊ αναφέρει ότι σε χρονική διάρκεια 4 μηνών είχε εννέα επαφές με τον Τραμπ, τρεις εκ του σύνεγγυς και έξι τηλεφωνικώς. Αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κατά τη διάρκεια της 8ετους θητείας του Ομπάμα είχε μαζί του μόλις δύο επαφές.

Στη γραπτή του κατάθεση, ο Κόμεϊ σημειώνει ότι Τραμπ -στη συνάντησή που είχαν στο Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο- του είπε: “Ελπίζω ότι θα βρεις έναν τρόπο ν’ απαλλάξεις τον Φλιν από αυτό,” σύμφωνα με το γραπτό κείμενο της κατάθεσης του.

Στην εξέλιξη της κατάστασης, γίνεται φανερό ότι η κατάθεση του Κόμεϊ κλιμακώνει την άσκηση της πολιτικής πίεσης που δέχεται ο Τραμπ στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μετά τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την βοήθεια που του προσέφερε η Μόσχα, προκειμένου να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σχόλια