H Κριστιν Λαγκάρντ, σηκώνοντας στην ουσία το γάντι, απαντά στον Αλέξη Τσίπρα για για την υπόθεση Wikileaks,  αφήνοντας υπονοούμενα για τη  διαρροή και επιλέγοντας να δημοσιοποιήσει την απαντητική της επιστολή.

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου

  • απορρίπτει κάθετα τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για τον συντονισμό πιστωτικού γεγονότος, τις οποίες χαρακτηρίζει «ανοησίες» («using a credit event as a negotiating tactic is simplynonsense«),
  • υποστηρίζει ότι το παρόν πρόγραμμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί απέχει πολύ από το να θεωρεί συνεκτικό για να μπορέσει η ίδια να το παρουσιάσει στο ΔΣ του ΔΝΤ, και ότι σε διαφορετική περίπτωση που το πρόγραμμα στηριχθεί σε μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις, τότε η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα.
  • δηλώνει δημοσίως κάτι που- όπως λέει- έχει συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι δηλαδή η αν ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση προς τα κάτω των δημοσιονομικών στόχων, αυτό θα σημάνει την ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα,
  • τονίζει ότι μετά και το περιστατικό των υποκλοπών είναι πλέον ανήσυχη ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών έχει τραυματιστεί,
  • καλύπτει πλήρως την αποστολή και τα στελέχη του ΔΝΤ στην Αθήνα, και καλεί τον Πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των στελεχων αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και μάλιστα- όπως μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει- το Ταμείο φέρεται να θεωρεί τις ελληνικές αρχες ύποπτες για την εν λόγω υποκλοπή των συνομιλιών Τόμσεν- Βελκουλέσκου.

 

Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,  Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.  

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.  

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.

 

Σχόλια