Το ρωσικό αέριο θα ρέει πλέον προς την Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο έχει καταβάλει προπληρωμή, κάτι που ουσιαστικά συνιστά κλείσιμο της στρόφιγγας. 

Η Gazprom διευκρίνισε ότι θα παραδίδει μεν αέριο για την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας κανονικά, αλλά το Κίεβο θα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του. Η εταιρεία σημείωσε με νόημα ότι ενημέρωσε τις Βρυξέλλες «για πιθανή διαταραχή στις παραδόσεις εάν η Ουκρανία παρακρατήσει αέριο» που προορίζεται για την Ευρώπη

Το Κίεβο ανακοίνωσε επίσημα το μεσημέρι ότι η στρόφιγγα έκλεισε: «Η ποσότητα αερίου προς την Ουκρανία έπεσε στο μηδέν» είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν. Νωρίτερα, πηγές στο Reuters είχαν ότι οι ποσότητες αερίου είχαν αρχίσει να μειώνονται ήδη την ώρα των ρωσικών ανακοινώσεων.

Η ρωσική εταιρεία είχε ανακοινώσει, όπως αναμενόταν μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες, πως προχωρά σε σύστημα προπληρωμής έναντι της Ουκρανίας μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου για αποπληρωμή των οφειλών της χώρας. 

«Στις 10:00 ώρα Μόσχας, η Gazprom θέτει την [ουκρανική εταιρεία αερίου] Naftogaz σε καθεστώς προπληρωμής για την προμήθεια φυσικού αερίου» ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας, επισημαίνοντας πως το Κίεβο δεν είχε εξοφλήσει μέχρι εκείνη την ώρα. 

«Από σήμερα, η ουκρανική εταιρεία θα λαμβάνει μόνο όσο φυσικό αέριο έχει προπληρώσει» συνέχιζε η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως η Naftogaz δεν έχει επίσης πληρώσει για τις παραδόσεις του Ιουνίου -διατύπωση που εγείρει το ενδεχόμενο άμεσης διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου.

Οι πλήρεις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη θα διέρχονται από τους ουκρανικούς αγωγούς και η ουκρανική Naftogaz «υποχρεούται να μεριμνά για τη μεταφορά τους», υπογράμμισε επίσης η εταιρεία.

Μεντβέντεφ: «Διάλογος με την προϋπόθεση της αποπληρωμής των οφειλών»


Η Μόσχα έθεσε ως όρο για τη συνέχιση του διαλόγου την πλήρη αποπληρωμή των ουκρανικών οφειλών.

Μιλώντας στους υπουργούς Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλέξεϊ Μίλερ, ο ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί ο διάλογος». 

«Είμαστε έτσοιμοι για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με όρο την πλήρη αποπληρωμή της οφειλής», τόνισε ο Μεντβέντεφ. 

Παράλληλα, η Gazprom ανέφερε ότι στράφηκε στον σουηδικό οργανισμό διαιτησίας του Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης για «την αποπληρωμή οφειλών 4,5 δισ. δολαρίων» από την ουκρανική πλευρά. Λίγο αργότερα, και η ουκρανική Naftogaz ανέφερε πως στράφηκε στον ίδιο οργανισμό.

Σχόλια