Ανάγλυφη αναδεικνύεται, από την Έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), η οποία συντάχθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη της Επιτροπής στις 4–16 Απριλίου 2013 και συνεχίζει να θεωρείται απόρρητη, η εικόνα μιας χώρας που καταπατά Διεθνείς Συνθήκες, δε σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κακοποιεί κρατούμενους, ανέχεται ρατσιστικές συμπεριφορές στην Αστυνομία, έχει άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα Τμήματα Ασφαλείας και τα Τμήματα Φύλαξης Συνοριακών Σταθμών.

Η Έκθεση που δε δημοσιεύτηκε ποτέ ζητήθηκε κατ’ επανάληψη, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τέλος μας δόθηκε μετά από ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων), που κατατέθηκε στις 17 Ιουλίου: Η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου στο συνοδευτικό έγγραφο είναι ενδεικτική: «η CPT δημοσιεύει την αναφορά της μαζί με τυχόν σχόλια της χώρας την οποία αφορά, εάν και εφόσον ζητηθεί τούτο από την εν λόγω χώρα. Ως εκ τούτου, η δημοσίευση των αναφορών της CPT δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα τόσο για την ίδια την Επιτροπή όσο και για την ελεγχόμενη χώρα». Επισημαίνεται ότι η Έκθεση που κατατέθηκε από το Υπουργείο είναι 91 σελίδων αντί για 95, ενώ λείπουν οι σελίδες 21, 28, 46 και 63.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της ερώτησης, που θα μπορούσε και να έχει τίτλο «Η Οδύσσεια μιας Έκθεσης»:

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8478735.pdf

Από τη μεριά μας, θέλουμε να επαναλάβουμε στον κ. Υπουργό ότι ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι πράξη αλληλεγγύης, ούτε φιλανθρωπία.

Είναι συμβατική υποχρέωση ενός κράτους Δικαίου, όπως αυτή απορρέει από τις Διεθνείς Συνθήκες. Γιατί κράτος-παρία της Διεθνούς Κοινότητας δε σε καθιστά μόνο η αθέτηση των συμπεφωνημένων στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Σχόλια