Η συριακή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς συμμαχίας, προειδοποιώντας ότι οι όποιες κινήσεις δεν πρέπει να είναι μονομερείς, αλλά να γίνουν σε συνεργασία με τη Δαμασκό.

Από την πλευρά του το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το καθεστώς Ασαντ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ δήλωσε: «Η Συρία είναι έτοιμη για μια συνεργασία και έναν συντονισμό σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βάσει της απόφασης 2170 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Όταν ρωτήθηκε αν σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι καλοδεχούμενες».

Παράλληλα, ο Μουαλέμ σημείωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ρόλο στον συντονισμό τυχόν αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα η συριακή αντιαεροπορική άμυνα να βάλει εναντίον των αμερικανικών αεροσκαφών που θα επιχειρήσουν πλήγματα στο έδαφος της Συρίας, ο Μουαλέμ απάντησε: «Αυτό ενδέχεται να συμβεί, αν δεν υπάρχει προηγουμένως συνεργασία. Γι’αυτό προτείνουμε μια διεθνή συνεργασία και συντονισμό ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια επίθεση» εναντίον της Συρίας.

Ο σύρος υπουργός προειδοποίησε όμως ότι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, ενώ υπογράμμισε ότι οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους τζιχαντιστές με τη Συρία.

Όχι λέει η Γερμανία
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πως δεν σκοπεύει να τις ανακτήσει εξαιτίας της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το καθεστώς του προέδρου Άσαντ έχει διαπράξει απίστευτη αδικία με κάθε μορφή στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται επί τριάμισι χρόνια. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ.

«Για να είμαστε ειλικρινείς είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτό μπορεί να αγνοηθεί στο όνομα της ρεάλ πολιτίκ, βάσει της οποίας κάποιος θα έλεγε ότι τώρα που υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος, που είναι χειρότερο από τον Άσαντ, θα πρέπει να συμμαχήσουμε με αυτόν που δεν είναι πολύ κακός», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πολύ απλοϊκό. Δεν γνωρίζω για κάποιες σκέψεις ή συζητήσεις […] για μια συνεργασία με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ», σημείωσε ο Σέφερ. «Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πολιτική ή διπλωματική επαφή μεταξύ της Γερμανίας και της συριακής κυβέρνησης».

Σχόλια