Η συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη αποτελεί το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την έναρξη των διεργασιών για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού φορέα. Από τη στιγμή που οι δυο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Όποιος, δηλαδή, «σπάσει» την προσπάθεια θα είναι υπόλογος στα μάτια των προοδευτικών πολιτών που έχουν κουραστεί με τους παράλληλους μονολόγους, τα μαγαζάκια, τις προσωπικές στρατηγικές. Από εδώ και πέρα θα ισχύει το «όποιος δεν μπορεί ας μείνει πίσω»!

Νομίζω ότι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και το Ποτάμι φαίνεται να συμφωνούν ότι η κατάληξη των προσπαθειών πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο φορέα. Σε κάθε περίπτωση αυτή πρέπει να είναι η στόχευση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυρία Γεννηματά διένυσε τη μισή απόσταση και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αποδε(ί)χτηκε στην πράξη ότι αυτό που λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια «brand name ΠΑΣΟΚ» είναι πλέον αρκετά ξεπερασμένο. Ο τίτλος Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν πολύ πιο ελκυστικός. Κανείς δεν μπορεί να «ζει» με τις αναμνήσεις και τα μεγαλεία του παρελθόντος. Εδώ το εγκατέλειψε ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και έκανε το δικό του κόμμα. Όπερ σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να ομνύει στα «ιερά και τα όσια» του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος. Ούτε είναι κανένας μεγαλύτερος οπαδός του Ανδρέα από τον Γιώργο Παπανδρέου…

Για αυτό και η πρόεδρος του Κινήματος πρέπει να διανύσει την άλλη μισή απόσταση και να δεχτεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Γνωρίζω ότι ένας μικρός περίγυρος την πιέζει για να πράξει ακριβώς τα αντίθετα. Δεν είναι παράλογο, πάντα υπάρχουν αυτές οι λογικές σε όλα τα κόμματα, πολύ περισσότερα σε αυτά που έχουν μακρά διαδρομή. Κατά τη γνώμη μου, αν κάνει την υπέρβαση η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θα της το πιστώσει και θα της το αναγνωρίσει.

Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται κάτι νέο, φρέσκο και φυσικά μεγάλο που θα κληθεί να παίξει σύντομα κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθημερινά αντιμέτωπος με τα αδιέξοδά του. Κατά τη γνώμη μου μόνο κάτι πραγματικά καινούργιο σε ιδέες και δομές θα μπορεί να υποδεχτεί τους πολίτες που σιγά-σιγά εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανώς προδομένοι από τα ασύστολα ψέματα της ηγεσίας. Αλλά και τις χιλιάδες των πολιτών που είναι ανέστιοι ή σκέφτονται να στραφούν προς την κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη, επειδή ακριβώς δεν βλέπουν κάτι μεγάλο στο δικό τους πολιτικό χώρο.

Δεν θα εμπνεύσεις αυτούς τους πολίτες με αναδρομή στα επιτεύγματα της δεκαετίας του 80 και τις συνεχείς αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Τα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν σύγχρονες λύσεις και απαντήσεις.

Σχόλια