Τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το δημοψήφισμα για την «μικρή ΔΕΗ» ανέλυσε ο γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» στο ΣΚΑΪ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε και στη πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ για διάλογο με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε:

«Αποφασίσαμε χθες να καταθέσουμε την πρότασή μας υπέρ του δημοψηφίσματος μόνο για το σχέδιο νόμου της μικρής ΔΕΗ με ένα σκεπτικό και με μία εισηγητική έκθεση στην οποία καταθέτουμε τις θέσεις μας. Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, και το έχουμε τονίσει, αλλά με άλλους τρόπους, και αυτό έχουμε πει αναλυτικά για το σχέδιο νόμου. Είμαστε κατά αυτού του σχεδίου νόμου για τη μικρή ΔΕΗ καθώς πρόκειται για μια κατάτμηση και ένα σπάσιμο των υποδομών της ΔΕΗ. Υπάρχουν οι προτάσεις για το δημοψήφισμα της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.

Η δική μας άποψη είναι ότι υπάρχει ο ελάχιστος κοινός τόπος ως προς αυτό το σχέδιο νόμου της μικρής ΔΕΗ και μπορούν να συναθροιστούν οι προτάσεις σε αυτόν τον ελάχιστο κοινό τόπο.Σε καμία περίπτωση δεν συναθροίζουμε σε αυτή τη διαδικασία τις ψήφους της ΧΑ.Όσο αφορά στην ουσία της θέσης μας, να σας πω ότι εμείς στη ΔΗΜΑΡ, από τη ίδρυσή μας, είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων. Δημοψηφίσματα για τέτοια ζητήματα γίνονται συχνά στην Ε.Ε. Να τονίσω ότι δεν συνδέουμε σε καμία περίπτωση αυτή τη διαδικασία με το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αν το έχει αυτό κάποιος στο μυαλό του, είμαστε εντελώς αντίθετοι με μια τέτοια σύνδεση».

Για το δημόσιο χρέος

«Εάν δεν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του δημόσιου χρέους, με συγκεκριμένο τρόπο σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν θα μπορέσει να γίνει βιώσιμο. Θυμίζω ότι η αρχική απόφαση ήταν να μπει όταν θα πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Και η απόφαση αυτή και η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι μόνο για την χρονική μετακύλιση ομολόγων και για την μείωση επιτοκίων, αλλά και για την αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους».

Έναρξη Διαλόγου για την Κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας

«Η Δημοκρατική Αριστερά σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα των συνεργασιών και συμμαχιών. Σήμερα στέλνουμε δύο επιστολές, μία επιστολή προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς έτσι ώστε να γίνει ισχυρός αυτός ο χώρος και όχι απλώς συμπληρωματικός εταίρος μιας οποιαδήποτε μελλοντικής προοδευτικής διακυβέρνησης και η δεύτερη επιστολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να υπάρξει αυτή η προοδευτική, κοινωνική και πολιτική συμμαχία στο μέλλον με συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς».

Σχόλια