Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» και στον Κώστα Παπαδάκη.

Κάνοντας τον απολογισμό των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι «η ενότητα υπήρξε και αυτό ήταν θετικό, υπήρχαν όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, του Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς, που καταθέσαμε τις θέσεις μας αυτό το τριήμερο», ενώ ανέφερε ότι «χρειάζεται να κάνουμε κι άλλα βήματα στο σκέλος της ανανέωσης, όχι στην αναπαλαίωση, ναι στην ανανέωση, με νέα πρόσωπα, νέες δομές, νέες πολιτικές πρακτικές, νέες πολιτικές. Έχουμε πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο μετά από το συνέδριό μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό όπως και ότι οι διαδικασίες για την κεντροαριστερά προτείνεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. Αποκτήσαμε ένα νέο κοινό σύμβολο, το οποίο είναι και αυτό ένα πολύ θετικό στοιχείο, το οποίο αποτυπώνει τη συμπόρευση, την ενότητα διαφορετικών ρευμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σε ό,τι αφορά τα προς συζήτηση ζητήματα σημείωσε «εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά έχουμε καταθέσει τη θέση μας ότι πρώτα πρέπει να είναι το ιδρυτικό συνέδριο και μετά η εκλογή επικεφαλής, γιατί πρώτα φτιάχνεις το κόμμα και μετά εκλέγεις τον αρχηγό, αυτή είναι η ορθή διαδικασία», ενώ διευκρίνισε πως αν επικρατήσει στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν η πρόταση της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής ως πρώτο στάδιο «τότε πρέπει να υπάρχει διπλή κάλπη, η μία κάλπη για την εκλογή επικεφαλής, η δεύτερη για τον ενιαίο ή πολυκομματικό πολιτικό φορέα, για να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς». «Θέση δική μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο κόμμα, όχι σε ομοσπονδιακή δομή, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων», «είναι κεντρικό ζήτημα από εδώ και στο εξής, τι μορφή θα έχει το νέο κόμμα ενιαίο ή πολυκομματικό».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε: «Ήμασταν ξεκάθαροι, αποφασίσαμε την αυτόνομη πορεία του χώρου μας απέναντι τόσο στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στον συντηρητισμό της ΝΔ. Η θέση μας είναι η εθνική συνεννόηση με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Ταυτοχρόνως η απόφασή μας για την αυτονομία δεν είναι μόνο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική μας απόφαση που πήραμε και την πήραμε ομόφωνα λέει ότι η αντίθεσή μας με τη δεξιά παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Η καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σύγκλισης με τον στρατηγικό μας αντίπαλο, την ΝΔ».

Σχόλια