«Εμείς δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση των αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσουν τα κυβερνητικά κόμματα για την προεδρική εκλογή» τόνισε στο ρ/σ Real ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Για τη δεύτερη συναντηση αντιπροσωπειών ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, χθες στη Βουλή,  ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι  «η συζήτηση έδειξε ότι σε πολλά σημεία προγραμματικά μπορεί να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Αυτό είναι ένα θετικό γεγονός και το καταγράψαμε κατά τη διαδικασία του διαλόγου».

Αναλυτικά η συνέντευξη του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜ: Πού βρισκόμαστε όσον αφορά τις συναντήσεις και αν βρίσκονται κοινά σημεία πάνω στα οποία περπατάει αυτή η συνάντηση/συνεργασία των δύο κομμάτων (ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ);

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνάντηση η δεύτερη έγινε μετά από την πρώτη που είχε γίνει στα τέλη του καλοκαιριού σε σχέση με τα προγραμματικά σημεία, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με στόχο μια προοδευτική, εναλλακτική  διακυβέρνηση του τόπου, την οποία έχουμε προτείνει. Προοδευτική διακυβέρνηση στην οποία δεν χωράει η Νέα Δημοκρατία, όπως έχουμε τονίσει και για αυτήν την διακυβέρνηση πρέπει να γίνεται ένας διάλογος βάσει προγραμματικής ατζέντας, να εξετάσουμε δηλαδή αν συμφωνούμε ή όχι. Η συζήτηση έδειξε ότι σε πολλά σημεία προγραμματικά μπορεί να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Αυτό είναι ένα θετικό γεγονός και το καταγράψαμε κατά τη διαδικασία του διαλόγου.

ΔΗΜ: Ποια είναι τα βασικά θέματα; Είναι ζητήματα οικονομικά; Υγείας;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα πρώτα είναι ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ζητήματα εργασίας, ζητήματα όπως το πώς πρέπει να μειωθεί η ανεργία. Έχουμε συμφωνήσει ότι χρειάζεται ένα νέο, υγιές μοντέλο ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο τραπέζι του διαλόγου υπάρχουν συγκεκριμένα προγραμματικά σημεία.

ΔΗΜ: Άρα υπάρχουν σημεία επαφής;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με βάση τα δώδεκα προγραμματικά σημεία το καλοκαίρι με την επιστολή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και είχε απαντήσει ο Πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ με εννιά προγραμματικά σημεία. Σε πολλά λοιπόν από αυτά τα σημεία υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Αυτή είναι μία θετική εξέλιξη.

ΔΗΜ: Θα υπάρξει και άλλη συνάντηση;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως συνεχίζουν να υπάρχουν θέματα που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία. Αυτό είναι δεδομένο. Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από εδώ και στο εξής. Ο διάλογος συνεχίζεται. Συνεπώς, τα επόμενα βήματα, αφού ενημερωθούν και τα όργανα των κομμάτων, θα καθοριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, η πολιτική μας πρόταση είναι να υπάρχει μία εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τις προοδευτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην σημερινή αδιέξοδη συντηρητική κυβερνητική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε και τα επόμενα βήματα.

ΔΗΜ: Θα υπάρξει συνάντηση, υπάρχει προγραμματισμός ή υπάρχουν οι πρώτοι σπόροι συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών των δύο κομμάτων;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός αυτήν την στιγμή, αλλά δεν αποκλείεται.

ΔΗΜ: Υπάρχει μία πρωτοβουλία Βουλευτών χθες στο Κοινοβούλιο ένα κείμενο, το οποίο το έχω μπροστά μου, είναι πρόταση Βουλευτών για εθνική συμφωνία, συνεννόηση για εκλογή Προέδρου, αναθεώρηση του Συντάγματος, ανάγκη διευθέτησης του χρέους και εκλογές, στην οποία υπάρχουν και υπογραφές και Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς μαζί με Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τι λέει η ΔΗΜΑΡ για το θέμα αυτό;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω για την ουσία του θέματος της Προεδρικής εκλογής, για το οποίο είχαμε και μία ανακοίνωση χθες ως κόμμα, μετά την συνάντηση των αντιπροσωπειών, ότι χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Λέμε ότι έχουμε μπροστά μας αυτήν την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα. Γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις; Γιατί οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Συνεπώς εμείς δεν θα συμβάλλουμε σε αυτήν την παράταση αυτών των αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσουν τα κυβερνητικά κόμματα για την προεδρική εκλογή. Όσον αφορά την συγκεκριμένη πρόταση που μου αναφέρατε, δεν έχει αυτήν την στιγμή κατατεθεί, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες και το έγκριτο ρεπορτάζ σας, να σας κάνω έναν πρώτο σχολιασμό. Όσον αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, έπρεπε να την φέρει η Νέα Δημοκρατία από τον Μάιο του 2013, έναν χρόνο τώρα δεν την φέρνει. Η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη αυτής της καθυστέρησης και την ευθύνη αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία στον προβλεπόμενο χρόνο και πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό. Και βεβαίως χρειάζεται η συνταγματική αναθεώρηση και χρειαζόταν και χρειάζεται έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Το δεύτερο είναι το θέμα των συναινετικών λύσεων. Δεν τις βλέπω, όταν δεν μπορεί καν να συναντηθεί στην χώρα μας  ο Πρωθυπουργός με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πώς είναι δυνατόν να υπάρχει δυνατότητα αυτήν την στιγμή συναινέσεων σε μία πολιτική, η οποία διευρύνει και τα κοινωνικά ρήγματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με το e-mail που έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στην Τρόικα, έχει αποδεχθεί πάλι νέα μέτρα, όταν πριν ένα μήνα έλεγε ότι δεν αποδέχεται.

ΔΗΜ: 980 εκατομμύρια, μάλιστα.

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αποδέχεται νέα μέτρα. Σε αυτήν την λογική λοιπόν, με αυτή την πολιτική να διευρύνει τα πολιτικά ρήγματα πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν συναινέσεις; Να πω και ένα ακόμα παράδειγμα; Συναινέσεις τι σημαίνουν; Ότι για το δημόσιο χρέος για παράδειγμα, θα πρέπει να καθίσουμε σε ένα κοινό τραπέζι συζήτησης. Η Δημοκρατική Αριστερά το πρότεινε αυτό, να υπάρχει σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το δημόσιο χρέος και το αρνήθηκε η κυβέρνηση. Συνεπώς εδώ έχουμε την απάντηση της κυβέρνησης ότι δεν θέλει να διερευνηθούν καν οι διαδικασίες ύπαρξης συναινέσεων σε ορισμένα κρίσιμα θέματα όπως είναι το δημόσιο χρέος.

Σχόλια