Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εταίρους εμπεριέχει θετικά στοιχεία αν και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς καθώς είναι ένας συμβιβασμός, δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο Kontra news.

Συνέχισε δε, τονίζοντας ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί και από τις δύο πλευρές. Δεν βοηθούν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών δύο ημέρες πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ ότι υπάρχει σκέψη να μην πληρωθούν οι δόσεις προς την ΕΚΤ. Αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση. Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω καναλιών αλλά ακόμη και αν υπήρχε τέτοια σκέψη, η συζήτηση γίνεται με τους εταίρους. Χρειάζεται προσοχή και οι Υπουργοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση πρέπει να είναι περισσότερο φειδωλοί στις δηλώσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι πραγματικά μεταρρυθμίσεις, ούτε απορρυθμίσεις ούτε απλά ρυθμίσεις. Χρειάζεται για παράδειγμα άμεσα φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να έχουμε ένα δίκαιο, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Καλό είναι να μην αφορίζουμε την περίπτωση ύπαρξης νέου δανείου καθώς πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για μία νέα συμφωνία η οποία πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας και την απομείωση του δημοσίου χρέους. Η διαπραγμάτευση και η μάχη πρέπει να δοθεί εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, ενδεχόμενη έξοδος θα είναι καταστροφική.

Η απόφαση για αυξήσεις στη ΔΕΗ μέσω των τροφείων προκάλεσε δικαίως. Βεβαία υπάρχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις οι οποίες πρέπει να επανέλθουν και αλλού. Όμως αυτή την στιγμή η προτεραιότητα είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος και των τιμολογίων. Θα περίμενα οι εμπλεκόμενοι να πουν ότι κάναμε λάθος, έπρεπε να το προσέξουμε και να είναι άλλη η προτεραιότητα.

Όσον αφορά το θέμα που ανέκυψε από την Πρόεδρο της Βουλής, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ανέκυψε. Η Πρόεδρος της Βουλής θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει στον ρόλο της, στον ρόλο μόνο της Προέδρου της Βουλής.

 

Σχόλια