Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διεθνές επίπεδο υπάρχει μια ανησυχία αυτήν την στιγμή από την όξυνση των σχέσεων της χώρας μας και των εταίρων, δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή Kontra 24 του Αιμίλιου Λιάτσου, εκτιμώντας ότι από την προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, επιδιώκεται να βρεθεί λύση.

Πιο αναλυτικά ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε:

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ – ΤΣΙΠΡΑ       

Είναι θετικό γεγονός ότι ανέλαβε πρωτοβουλία η Καγκελάριος της Γερμανίας και απηύθυνε πρόσκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να συζητήσουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Ο καλλιεργούμενος ανθελληνισμός στη Γερμανία και αντιγερμανισμός στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Πρέπει να σταματήσει από τους υπεύθυνους στην Γερμανία, αλλά και στην χώρα μας πρέπει να επικρατήσει σύνεση κυρίως στο επίπεδο της κυβέρνησης. Υπήρξε όξυνση και στο επίπεδο των Υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, οι νέες δηλώσεις για παράδειγμα του κ. Σοϊμπλε βλάπτουν, για αυτό είναι θετικό ότι θα συναντηθούν την Δευτέρα τετ α τετ οι ηγέτες των δύο χωρών. Θα ήταν προτιμότερο βέβαια η συζήτηση να διεξαχθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και όχι όπως θέλει η Γερμανία να επικυριαρχεί μέσω παράπλευρων διαπραγματεύσεων κατευθείαν μόνο μαζί της, τον ισχυρό της Ευρώπης. Ο στόχος είναι μία ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία γερμανική Ευρώπη. Αυτές τις ημέρες όμως δεν γίνεται να επιλυθούν όλα αυτά, πρέπει να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα, συνεπώς παρά τα στοιχεία αυτά, η συνάντηση είναι μία θετική εξέλιξη. Εξάλλου για να παίρνει αυτή την πρωτοβουλία η κ. Μέρκελ δεν έχει στο μυαλό της την ρήξη αλλά να προσπαθήσει να βρεθεί μία λύση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΣ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς δεν έπρεπε να κάνει αυτή την παρέμβαση για τον κυβερνητικό εταίρο. Μπορεί να έχω την ίδια άποψη μαζί του, αλλά εγώ έχω το δικαίωμα να το λέω, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όμως δεν έχει δικαίωμα να κάνει παρέμβαση σε αυτό το θέμα. Χρειάζεται προσοχή από τους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. ώστε να μην δείχνουν εικόνα παρέμβασης γιατί επιφέρουν αντίθετες επιπτώσεις από αυτές που θα ήθελαν.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ

Οι δηλώσεις του κ. Λαπαβίτσα, που πλέον είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για έξοδο από το ευρώ και δραχμή δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της χώρας. Πρόκειται για δηλώσεις, που έγιναν μάλιστα στη Γερμανία, όπου οι πλέον συντηρητικές δυνάμεις επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε τι βοηθούν αυτές οι δηλώσεις στην Γερμανία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, όπου η κυβέρνηση λέει ότι θα διαπραγματευτεί εντός του ευρώ και της Ε.Ε. χωρίς μονομερείς ενέργειες όπως υπογράφτηκε στην πρόσφατη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου; Αυτό είναι το πλαίσιο της κυβέρνησης και της χώρας και όταν βγαίνει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα της Γερμανίας Bild και λέει να αποχωρήσουμε από το ευρώ, να πάμε στη δραχμή με δελτία κ.ά., όλα αυτά δεν εξυπηρετούν καθόλου τη χώρα και τη διαπραγμάτευση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Η τεράστια αύξηση των διοδίων είναι και κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική. Κοινωνικά άδικη γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οικονομικά αναποτελεσματική γιατί στην οικονομία υπάρχει και η έννοια της ελαστικότητας, μπορεί δηλαδή η κατανάλωση των υπηρεσιών να μειωθεί πολύ περισσότερο από την αύξηση της τιμής και συνεπώς τα συνολικά έσοδα να μειωθούν.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν από εδώ και στο εξής. Το πρώτο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει την εντολή για λύση και όχι για ρήξη, με επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μονομερείς ενέργειες, εντός του ευρώ και της Ε.Ε.. Να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό περιεχόμενο που έχει ανάγκη ο τόπος. Στην περίπτωση αυτή θα καλύψει τον χώρο της  αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Το δεύτερο είναι να μην γίνουν αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα χρειασθεί ένα νέο κόμμα ή συνασπισμό δυνάμεων που θα εκφράσουν τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, την ανανεωτική, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική αριστερά και την σύγχρονη. σοσιαλδημοκρ

 

Σχόλια