Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εφημερίδα Bραδυνή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Φάνη Καραμπατσάκη

________________

Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει μάθει από τα λάθη του και επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια: λαθεμένη επιλογή προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, πολιτική διαπραγμάτευση, φοροκεντρικά μέτρα και ακριβώς τα ίδια αδιέξοδα. Σε αυτό το περιβάλλον, οι πρόωρες εκλογές το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο θα είναι επιλογή του ίδιου του κ. Τσίπρα ο οποίος θα δραπετεύσει λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Έρχεται 4ο μνημόνιο;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε στο πρόσφατο Eurogroup σε ένα Διαρκές Μνημόνιο, θα ονομάζεται αρχικά 3+, μετά 4ο … Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παράδοση στις μετονομασίες. Με αυτόν τον τρόπο όμως η κρίση θα βαθαίνει. Για αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με έμφαση στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Διακρίνετε μία σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω στελεχών του με τη Χρυσή Αυγή;

Τα γεγονότα δείχνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, με την στάση τους, ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς. Είτε αυτό γίνεται σκόπιμα είτε όχι, είναι επικίνδυνο. Αναφέρομαι στην κοινή επίσκεψη βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο και στις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου, για σύγκλιση με την Χ.Α. Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρχει απέναντι στις φασιστικές πρακτικές και στις ακροδεξιές ομάδες.

Όσον αφορά τώρα τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ανακοινώθηκε προ ημερών ότι το 2017 θα γίνει συνέδριο της παράταξης. Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να υπάρξει και επικεφαλής από τη βάση για το νέο φορέα; Γιατί η κ. Γεννηματά δεν το έχει ξεκαθαρίσει, μιλώντας απλά για την ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένας αυτόνομος ισχυρός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο το συνέδριο και η εκλογή αρχηγού από τη βάση θα δώσουν πνοή στον χώρο. Να σας υπενθυμίσω εξάλλου ότι το θέμα της εκλογής επικεφαλής από την βάση το άνοιξε η ίδια η Φώφη Γεννηματά από τον Ιανουάριο του 2016. Προσωπικά έχω επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι απαιτείται ένα συνέδριο ανοιχτό την άνοιξη του 2017 για την συγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού φορέα και όχι μία διαδικασία κλειστή που δεν αφορά την κοινωνία και μετά την συγκρότηση του φορέα φυσικό είναι να ακολουθήσει η διαδικασία της εκλογής επικεφαλής από την βάση.

Μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να προχωρήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου;

Με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών συναντήθηκα πρόσφατα και είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και για την κεντροαριστερά. Σταθερή μου θέση είναι ότι απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός δυνάμεων για έναν αυτόνομο ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Στην κεντροαριστερά έχει φθάσει η ώρα των αποφάσεων, των πράξεων και των δεσμεύσεων.

Σας έχουμε ακούσει να απορρίπτετε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η διαπραγμάτευση δεν κλείσει και βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδο, ούτε τότε θα υπάρξει;

Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μας αφορά. Η θέση μας για εθνική συνεννόηση είναι σταθερή. Για να γίνει πράξη χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τα πολιτικά κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει ο λαός. Πρότασή μου είναι μία κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με πρόσωπα κοινής αποδοχής και για την θέση του πρωθυπουργού, καθώς ο κ. Τσίπρας είναι πλέον μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Αν αυτή η υπέρβαση δεν γίνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τότε εκ των πραγμάτων σε περίπτωση αδιεξόδου η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Αν στις επερχόμενες εκλογές η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, τι θα κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Θα ενταχθεί στην κυβέρνηση;

Αν ψάχνει κάποιος για μόνιμους και επαγγελματίες κυβερνητικούς εταίρους ας ψάξει αλλού και όχι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εμείς μπορούμε να συμμετέχουμε μόνο σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, χωρίς να παραμένει εκτός το δεύτερο κόμμα και να πετάει πέτρες ασκώντας μία εκ του ασφαλούς και λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας έχει αποδειχθεί πως δεν έχει την ισχύ να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και κινδυνεύει να καταστεί «αναλώσιμη» και να παρασυρθεί στις γνωστές καταδικασμένες λογικές του πελατειακού κράτους. Για να επιβάλλουμε την θέση μας αυτή για εθνική συνεννόηση απαιτείται αλλαγή των συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Εκ του αποτελέσματος, ο κ. Κουβέλης έκανε καλά που αποχώρησε από την συγκυβέρνηση με Σαμαρά – Βενιζέλο; Όσα ακολούθησαν δεν έκαναν ζημιά στο κόμμα σας αλλά και στην χώρα;

Το ζήτημα δεν είναι το κομματικό όφελος, αλλά το συμφέρον της χώρας και είναι φανερό ότι η κοινωνία δεν πείστηκε για την ορθότητα της αποχώρησης. Ήθελε την ΔΗΜΑΡ να παλεύει για προοδευτικές λύσεις. Η ΝΔ όμως δεν είχε και δεν έχει την κουλτούρα των ευρύτερων συνεργασιών. Εκείνη την περίοδο ανέπτυξε μία λογική μονοκομματικής ατζέντας σε κρίσιμα θέματα. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ιστορία.

Σχόλια