Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Χρήστο Παγώνη  μεταξύ άλλων επεσήμανε:

Για το λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”

Δεν είδα κανένα παράλληλο πρόγραμμα. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει διάφορες υποσχέσεις-δεσμεύσεις σε πολλά ζητήματα. Αυτά δεν υπήρχαν στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Δεν υπήρχε η δημόσια διαβούλευση ούτε καν των δύο ημερών, ούτε η έκθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ούτε η κοστολόγηση από το γενικό λογιστήριο του κράτους, όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για να εισαχθεί ένα νομοσχέδιο έλειπαν. Ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα πρέπει να τηρούνται δεν είναι a la carte. Η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο που δεν είχε ούτε τις τυπικές προϋποθέσεις εισαγωγής στη Βουλή. Καθήκον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν να προστατέψει τη δημοκρατική διαδικασία. Θα τοποθετηθούμε για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» όταν και αν επανέλθει στη Βουλή καθώς δεν έχει πάρει  συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης ενώ θα μπορούσε αυτό να γίνει. Πάντως σε άρθρα και διατάξεις που αφορούν ένα πελατειακό κράτος και όχι ένα κράτος δικαίου εμείς θα είμαστε απέναντι.

Σχετικά με την κυβερνητική σταθερότητα

Είναι πολύ δύσκολο να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η χώρα από οριακές πλειοψηφίες. Είδατε πως οι 155 έγιναν 153. Δικαιωθήκαμε μέσα σε λίγους μήνες. Η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης φίλο-ευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, με μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία για διαρθρωτικές αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που ήταν διαχρονικά και προεκλογικά θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει καμία τέτοια συζήτηση. Όταν δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία και προγραμματική ατζέντα η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά.

Νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

Κοιτάξτε τι έγινε με το σύμφωνο συμβίωσης. Η κυβέρνηση δεν είχε πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής καθώς δεν ψήφισαν επί της αρχής οι βουλευτές των ΑΝΕΛ  το σύμφωνο συμβίωσης. Το νομοσχέδιο πέρασε στην ολομέλεια επειδή ψηφίσαμε εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, και άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας της προγραμματικής αντιπολίτευσης όμως δεν θα δεχθούμε απαράδεκτα και άσχετα άρθρα που φέρνει η κυβέρνηση σε αυτό το νομοσχέδιο που περνάει με τις δικές μας ψήφους.

 

 

Σχόλια