Σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Βουλή για τις πολιτικές εξελίξεις:

Σήμερα κατατέθηκε στην Βουλή η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική. Και επειδή, ακόμα δεν βγήκε, ακούω διάφορα θετικά σχόλια από βουλευτές της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, γιατί αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη το 2017 και προβλέπει 2,5%, και 3% για το 2018 και το 2019, να σας πω ότι θα πρέπει να δείτε την ενδιάμεση έκθεση προτού τη σχολιάσετε, γιατί θα εκπλαγείτε. Οι προβλέψεις αυτές, λοιπόν, βασίζονται σε κάποιες παραδοχές ότι θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Να δούμε λοιπόν κατά πόσο πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις που αναφέρει η έκθεση:

«Να επιλυθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να εξαλειφθούν τα τοπικά και άλλα συμφέροντα που εμποδίζουν τις επενδύσεις». Το αντίθετο γίνεται. Καμία γραφειοκρατία δεν μειώνεται αυτό το χρονικό διάστημα.
«Να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις». Να μην αναφέρω τι έχετε κάνει όλη αυτή την περίοδο στο συγκεκριμένο θέμα και πόσα μπρος – πίσω.

«Να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια ανεργία». Σήμερα η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η ανεργία των νέων φτάνει στο 50% και ότι υπάρχουν εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας με μισθό κάτω από 100 ευρώ τον μήνα. Και τα δήλωσε ως τι; Διαπιστώσεις κάνει στο εξωτερικό η κυρία Υπουργός Εργασίας; Λύσεις πρέπει να δώσει για αυτά τα ζητήματα, όχι να τα διαπιστώνει σαν ένας τρίτος παρατηρητής. Και, βεβαίως, πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών για άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων, για lockout, γιατί αυτά θα επιβαρύνουν τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος λέει επίσης τα εξής: “Προϋπόθεση είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”. Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα.

Λέει, επίσης, ότι «πρέπει να βελτιωθεί το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, γιατί οι αυξημένοι φόροι έχουν αρνητικές συνέπειες». Μα, πώς θα βελτιωθεί από εσάς, από τη στιγμή που φέρνετε προϋπολογισμό 2,5 δισεκατομμύρια νέα μέτρα, που το 95% είναι φόροι; Κάνετε, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο! Κάνετε ό,τι θα επιφέρει μη επίτευξη της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση να συμφωνήσουμε κάτι. Δεν μας ενδιαφέρει η «άνεργη» ανάπτυξη, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας.

Και βέβαια, η ενδιάμεση έκθεση γράφει ότι θα πρέπει να υπάρξει και συνεννόηση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για όλα αυτά. Την εθνική συνεννόηση την παλεύουμε και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το παλεύουμε καθημερινά. Δυστυχώς, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έχουν μάθει σε μια τεχνητή πόλωση, σε μια καρικατούρα δικομματισμού, η οποία είναι μακριά από τις ανάγκες της εποχής, και μας οδηγεί σε μια κατάσταση φαύλου κύκλου, ύφεσης και ανεργίας.

Και βέβαια, αναφέρεται στην έκθεση ότι πρέπει να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% για μετά το 2018. Τα πρωτογενή πλεονάσματα, να είναι κάτω από 2%. Και εσείς υπογράψατε στο Eurogroup 3,5% μεσοπρόθεσμα και μετά το 2018.

Αν έπρεπε να βάλουμε τίτλο στα τεκταινόμενα αυτές τις ημέρες, αυτός θα μπορούσε να ήταν «Στο ίδιο έργο θεατές».
Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι εταίροι έχουν ιδεολογικές εμμονές. Και ο κ. Τσίπρας κάνει τα πάντα όχι μόνο για να τις τροφοδοτεί, αλλά και για να τις αναζωπυρώνει, με αμφιταλαντεύσεις, με ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.

Ο κ. Τσίπρας είπε: ότι «ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την υπεραπόδοση εσόδων». Σοβαρά; Ενημέρωσε για την υπεραπόδοση εσόδων και όχι για την ανεργία ούτε για το πώς βγήκαν αυτά τα χρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος; Δεν θα την ενημερώσει ότι βγήκαν από φορομπηχτικές πολιτικές και ότι οι φόροι αυτή τη στιγμή είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν μπορεί να τους αντέξει η ελληνική οικονομία; Αυτό το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έχει βγει από κάποια αναπτυξιακή πολιτική.

Αυτή η πολιτική δεν βγαίνει. Ούτε ο νέος προϋπολογισμός του 2017 βγάζει, με 2,5 δισεκατομμύρια νέα μέτρα και φόρους.

Το παίζετε εκτός ενδοτικοί σε όλα και εντός ριζοσπάστες αριστεροί. Επιλέξτε, για να μην λέτε άλλα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα στην Ολομέλεια της Βουλής και άλλα στο εξωτερικό.
Και να σας ενημερώσουμε ότι, βεβαίως, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές στηρίζουν τη χώρα. Τη χώρα στηρίζουν. Και τη χώρα στήριξαν, όταν η δική σας διαπραγμάτευση οδήγησε σε πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, με το δημοψήφισμα και όλα αυτά που κάνετε. Κι εκείνη τη στιγμή οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες είπαν ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουν. Και τώρα πάλι, στις ιδεολογικές εμμονές του Σόιμπλε, είπαν ότι αυτά δεν μπορούν να περάσουν. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε στο εξωτερικό, μαζί με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, είναι να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής, τα οποία φέρνουν τη χώρα σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Καταθέτουμε τροπολογία με την οποία σας λέμε να διεκδικήσετε στη διαπραγμάτευση τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό γιατί είναι ένα δίκαιο αίτημα των επιχειρηματιών. Βεβαίως, η τροπολογία είναι ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και θέλει αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Δεν κάνετε αποτελεσματική διαπραγμάτευση και συνέχεια φτάνουμε στα αδιέξοδα.

Δεν αξιοποιείτε το σύστημα εισροών εκροών και δεν καταπολεμείτε το λαθρεμπόριο καυσίμων. Δύο χρόνια δεν αξιοποιείται το έτοιμο σύστημα εισροών-εκροών. Και σύμφωνα με τα δικά σας κυβερνητικά λόγια, χάνουμε έσοδα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το έτος. Τι θα γίνει; Θα συνεχίσουν να χάνονται, με αποτέλεσμα να μπαίνουν φόροι;

Πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσετε ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και το μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών, γιατί είναι μείζον θέμα για την ελληνική οικονομία.
Κουραστήκαμε να βλέπουμε το ίδιο έργο, κουραστήκαμε να είμαστε θεατές αυτής της κατάστασης και να ακούμε την επωδό

«Όλοι τα ίδια κάνουμε». Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό οδηγεί σε αντι-πολιτικές δυνάμεις. Όποιος επενδύει και ποντάρει μόνο στα λάθη των προηγούμενων, δεν γίνεται ποτέ ηγέτης. Γι’ αυτό, κύριε Τσίπρα, όποιος επενδύει μόνο στα λάθη των προηγούμενων, το μόνο που θα γίνει είναι «πρώην Πρωθυπουργός».

Σχόλια