Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ  και τους δημοσιογράφους  Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου,  μεταξύ άλλων επεσήμανε:

       Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την στρατηγική της

Σήμερα έχουμε την πρώτη συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού συμβουλίου της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης το οποίο συγκροτήθηκε με στόχο να γίνουν πιο γρήγορα τα επόμενα βήματα, να προχωρήσουμε σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο στη σταθεροποίηση της συμπαράταξης αλλά και στη διεύρυνση. Να γίνει ένας ισχυρός και μεταρρυθμιστικός πόλος. Υπάρχει μια αντίδραση στην Ελληνική κοινωνία για όσα συμβαίνουν. Δεν πρέπει να στραφεί ο κόσμος  σε ακραίες λαικίστικες δυνάμεις αλλά να υπάρχει ένας ισχυρός μεταρρυθμιστικός πόλος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, που έχει εμπειρία, γνώση και όρεξη για προοδευτικές αλλαγές. Έχουμε κρατήσει την πολιτική και οργανωτική αυτονομία ώστε να μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε στην συμπαράταξη , ένα άλλο κόμμα , μια άλλη ομάδα στελεχών. Να μην θεωρηθεί ότι αφομοιώνεται. Η ΔΗΜΑΡ για παράδειγμα έχει ως αφετηρία τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς με αυτές τις προτάσεις πήγαμε και στόχο να συγκροτηθεί ο χώρος και να είναι ευρύτερος να δημιουργηθεί μια ευρεία προοδευτική συμπαράταξη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου το απόγευμα διοργανώνουμε μια εκδήλωση όπου ομιλητές είναι πρόσωπα από όλους τους όμορους χώρους, τους ιδεολογικούς της Σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς. Σε αυτή τη διαδικασία με τον ίδιο στόχο ακριβώς προχωρούμε με σταθερά βήματα .Στην πολιτική το timing παίζει σημαντικό ρόλο δεν χρειάζονται ούτε αργά ούτε πολύ γρήγορα βήματα αλλά σταθερά.

    Για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνουμε το δεκανίκι κανενός. Ούτε το ρόλο του πάγκου είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε. Να φύγει ο ένας  για να έρθει ο άλλος. Εμείς αν κάποια στιγμή χρειαστεί θα βοηθήσουμε στο σχηματισμό μια ευρύτερης κυβέρνησης, αλλά με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προγραμματικές συγκλίσεις. Αντίθετα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ καμία φορά δεν υπήρξε προγραμματική συμφωνία.  Θα φέρει αύριο το σύμφωνο συμβίωσης. Τι θα κάνει τις αριστερές πολιτικές; θα τις περνάει με τις δικές μας ψήφους; Και τις δεξιές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα τις περνάει με τους  ΑΝΕΛ;

Σήμερα υπάρχει μια κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και από εμάς αν μπορεί, αν θέλει και αν ξέρει να κάνει τη δουλειά. Υπάρχουν προβλήματα στη διοίκηση πέραν δεξιών ή αριστερών πολιτικών. Αν είσαι αποτελεσματικός. Δεν είναι αποτελεσματική αυτή η κυβέρνηση σε αυτό το δεκάμηνο. Δεύτερον το κεντρικό ζήτημα όσον αφορά τη διαπραγμάτευση. Η  τακτική του ΣΥΡΙΖΑ μας βρίσκει αντίθετους. Φτάνει τη διαπραγμάτευση στο τελικό σημείο εκεί  που η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο. Με αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή να δέχεται τα πάντα. Επιτρέπεται να μην έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια; -που ήξερε ότι θα ερχόταν το νομοσχέδιο;- και να διαπραγματεύεται χωρίς κατηγοριοποίηση, ποιοι μπορούν  να πληρώσουν και  ποιοι όχι;

Σχόλια