Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αποτελεσματική αναδιάρθρωσή του, τόνισε ο Γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο Kontra.

Συνέχισε δε επισημαίνοντας ότι όσον αφορά την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για την ανταλλαγή των ομολόγων: Πρόκειται για δύο ειδών ομόλογα, τα ομόλογα τα οποία είναι στο διηνεκές, η πρόταση αυτή αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι περίπου το 10% του χρέους και τα ομόλογα τα οποία ουσιαστικά τα χρωστούμε στις χώρες της ευρωζώνης, είναι περίπου το 60% του χρέους και για τα οποία προτείνεται να υπάρχει μια ρήτρα ανάπτυξης. Δεν είναι άσχημη ιδέα το να συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης, είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Το άλλο βέβαια, για το διηνεκές, δεν έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια και είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο.

Αυτή τη στιγμή στην διαπραγμάτευση που γίνεται πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικές ιδέες, οι οποίες πραγματικά μπορούν να μειώσουν το δημόσιο χρέος που δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση μέρους του δημόσιου χρέους, επισήμανε ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει συγκεκριμένες αρχές και υπάρχουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να λειτουργούν. Η αντικατάσταση της τρόικα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλο αυτός ο μηχανισμός ο οποίος λειτούργησε με λάθος τρόπο τα προηγούμενα χρόνια.

Η διακυβέρνηση, η οποία έχουμε και η οποία θα κριθεί στην πράξη, μόλις ξεκίνησε. Θέλω να ελπίζω και θα προσπαθήσουμε και εμείς να βοηθήσουμε έτσι ώστε να είναι πραγματικά προοδευτική. Ο στόχος, πιστεύω όλων των Ελλήνων, είναι να πετύχει. Εμείς το θέλουμε γιατί είναι ένα κόμμα της αριστεράς στην κυβέρνηση. Δεν θα θέλαμε να αποτελέσει παρένθεση για την χώρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Θεοχαρόπουλος, τόνισε ότι τα κρίσιμα θέματα στα οποία πρέπει να δουν οι πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα αλλαγές, είναι η ανεργία, η φτώχεια, η φορολόγηση. Πρέπει να γίνουν αλλαγές και να βοηθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε προοπτικές στη χώρα μας, για παράδειγμα στο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της αγροτικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να είμαστε και σε αυτούς τους τομείς ελλειμματικοί, εκεί δηλαδή που έχουμε πραγματικά μεγάλες δυνατότητες. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε πλεονασματικοί. Στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, στα επόμενα πέντε χρόνια, θα εισρεύσουν πάρα πολλοί πόροι στην χώρα μας. Είχαν εισρεύσει και τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Να μην πάνε πάλι τα χρήματα σε λάθος χέρια. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταφέρει η χώρα να προσπεράσει όλα αυτά τα ζητήματα. Γιατί και το δημόσιο χρέος να μειωθεί και τα ελλείμματα να σταματήσουν και να έχουμε πλεονάσματα, αν δεν γίνουμε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί, πάλι στα ίδια θα φτάσουμε τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος είναι να αλλάξουμε πραγματικά.

 

Σχόλια