Οξύτατη αντιπαράθεση με αιχμή τα ελληνοτουρκικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα είχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι με τις «εν θερμώ αντιδράσεις και δηλώσεις» του δημιουργεί «μεγαλύτερη όξυνση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Τότε στα Ίμια ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης και μακάρι να είχαμε και τώρα μια τέτοια λογική υπευθυνότητας και σοβαρότητας αυτών των φαινομένων» είπε προσθέτοντας: «Φαίνεται από το πώς αντιδράσατε στην προκλητικότητα των Τούρκων, και αντιδράσατε και ρίξατε λάδι στη φωτιά, κύριε υπουργέ».
Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει έντονη ανησυχία, γιατί μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας και χρειάζεται εγρήγορση και ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. «Να μην γινόμαστε θεατές ενός επικίνδυνου παιχνιδιού έντασης στο Αιγαίο. Και είστε κι εσείς απρόβλεπτος παράγοντας κύριε υπουργέ. Να σας το πούμε ξεκάθαρα, λοιπόν. Εν θερμώ αντιδράσεις και οι δηλώσεις σας, αντί να οδηγούν στην επίλυση των προβλημάτων δημιουργούν μεγαλύτερη όξυνση. Δεν είστε μόνο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Είστε υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν θα σας αφήσουμε να βάλετε μια ολόκληρη χώρα σε κίνδυνο. Τα εθνικά θέματα θέλουν ψυχραιμία. Αλλά οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο εσάς. Αφορούν τον κ. Τσίπρα που είτε επέλεξε τον κ. Βαρουφάκη, είτε εσάς στη θέση του υπουργού Άμυνας» είπε.

O Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι δημιουργεί σκιές, για βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή προχωρά στην υλοποίησή τους. «Σε μια περίοδο περικοπής κοινωνικών δαπανών, πληροφορούμαστε την πρόθεσή σας για την προμήθεια, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για προγράμματα 3 δισ. Διαβάζουμε ότι έχει ήδη γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Είναι εθνικό ζήτημα, κανείς δεν αμφισβητεί το αξιόμαχο, αλλά χρειάζεται σαφής σχεδιασμός με απόλυτη διαφάνεια. Σε ποιο σχέδιο εντάσσεται ο σχεδιασμός για εξοπλιστικά προγράμματα;» ρώτησε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα είναι εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν προσδιοριστεί με βάση τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί. Πρόσθεσε ότι έχει στα χέρια του αίτημα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επί θητείας της κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι από το υπουργείο έχει αποφασιστεί η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με την προμήθεια αεροσκαφών, ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι τον Φεβρουάριο η αρμόδια Γενική Διεύθυνση διαβίβασε αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας για πιθανή αγορά 20 αεροσκαφών και πάλι θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία. Για την υποστήριξη του συστήματος s-300, ο κ. Καμμένος είπε ότι υπάρχει έγκριση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής από το 2013 επί θητείας του Ευ. Βενιζέλου. «Ο κ. Βενιζέλος το πρότεινε εμείς το αποδεχθήκαμε», είπε, τονίζοντας ότι πέρασε και πάλι από το ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οποιαδήποτε απόφαση παίρνει αυτή η κυβέρνηση, την παίρνει με την έγκριση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής, με την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και με δεδομένο ότι θα υπάρχουν οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε προμήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν γίνεται με γνώμονα ποιος είναι ο αντιπρόσωπος, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες τις οποίες ζητούν τα όπλα».

Οι απαντήσεις του Πάνου Καμμένου όμως δεν ικανοποίησαν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που είπε ότι η Βουλή δεν γνωρίζει για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και κατηγόρησε τον υπουργό ότι «παρουσιάζεται ως νέος στην πολιτική αν και 18 χρόνια ήταν βουλευτής της Ν.Δ. και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007-2009 που εκτόξευσε τα χρέη της χώρας, εκτόξευσε τα ελλείμματα και έφερε την κρίση και τα μνημόνια στη χώρα». Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως η κ. Γεννηματά άσκησε τον ρόλο της με απόλυτη διαφάνεια και κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι δεν εμφανίζει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον σχεδιασμό για τα εξοπλιστικά.

«Εγώ είμαι υπερήφανος που ήμουν στην κυβέρνηση Καραμανλή και η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που με υπουργό τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο έκανε την αναβάθμιση των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία. Εσείς όμως είστε σε μια παράταξη που ήταν μαζί σας ο Άκης Τσαχατζόπουλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Τραυλός, ο Σμπώκος και όλοι όσοι περιλαμβάνονται στις δικογραφίες των σκανδάλων των εξοπλιστικών. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αντέδρασε στα λεγόμενα του κ. Καμμένου, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να του απαντά με το γνωστό…Καμμενικό ύφος, με τη φράση: «Κάτσε κάτω ρε»!

Σχόλια