Μια ανάσα πριν τις δημοτικές εκλογές και οι φωνές που εκμηδενίζουν το έργο της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη όλο και πυκνώνουν. Κατηγορίες για αναποτελεσματικότητα σχετικά με την καθαριότητα, την υποβάθμιση της μετακίνησης στην πόλη, τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μετρό. Καταγγελίες για ανεκπλήρωτες εξαγγελίες και αδιαφάνεια του Δημάρχου.
Μια ανάσα πριν τις δημοτικές εκλογές, ας μετατοπιστεί το βάρος στο τι επιτεύχθηκε, και όχι στο τι δεν επιτεύχθηκε, σε αυτή την πόλη. Επιτεύχθηκε ένα μεγάλο άλμα. Άλμα σε επίπεδο πολιτικής, εικόνας, αισθητικής, αντίληψης.
Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης απ’ τον Γιάννη Μπουτάρη έδωσε νέα πνοή στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σηματοδοτώντας τον ως χώρο των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων. Σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία όπου οι Δήμοι υφίστανται σημαντικές περικοπές κρατικών επιχορηγήσεων ενώ παράλληλα προστίθεται σε αυτούς πλήθος πρόσθετων αρμοδιοτήτων, η δημοτική αρχή διεκδίκησε την ενίσχυση της ανάπτυξης της πόλης, προάγοντας τον τουρισμό και επιχειρώντας την εξωστρέφεια της. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία, το Ισραήλ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Διεκδίκησε την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, αυξάνοντας τον αντίστοιχο προϋπολογισμό και προσφέροντας στις ευπαθείς ομάδες. Διεκδίκησε την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκσυγχρονίζοντας τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Άλλαξε την όψη της πόλης. Η αναζήτηση και η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, η εξασφάλιση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά προγράμματα άνοιξε το δρόμο σε μια σειρά τεχνικών έργων και αστικών αναπλάσεων. Πέρα από τις αλλαγές στη Νέα Παραλία (έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής), οι πεζοδρομήσεις ή διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης άλλαξαν την εικόνα της Θεσσαλονίκης και προσφέρουν σταδιακά όλο και περισσότερο δημόσιο χώρο στους κατοίκους της.
Άλλαξε τη νοοτροπία της πόλης. Η πόλη λειτούργησε ως χώρος καθημερινής συνεύρεσης και ανταλλαγής μεταξύ ατόμων με διαφορετικές ταυτότητες (εθνική, θρησκευτική, σεξουαλική κ.ά.), ενισχύοντας την αίσθηση των κατοίκων ότι ανήκουν στο ίδιο σύνολο και ότι μοιράζονται κοινούς χώρους κι εμπειρίες.
Υπάρχει ακόμη πλούσιο έδαφος για πρωτοβουλίες, αλλαγές, δράσεις. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, την προώθηση του πολιτισμού ή τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Θεσσαλονικέων. Όσα όμως έχουν ήδη γίνει σηματοδοτούν την αφετηρία για να «χτίσουμε» την πόλη που οραματιζόμαστε. Η Θεσσαλονίκη άρχισε να αναζητά το πολυπολιτισμικό παρελθόν της. Και μόνο αν βρει, αναδείξει και συνδεθεί με το παρελθόν της, θα καταφέρει να παλέψει για το μέλλον της.
Αναγνωρίζοντας την υπεροχή της ακηδεμόνευτης, της χειραφετημένης από κομματικές εξαρτήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεωρώντας πως οι επιτυχημένες πόλεις του μέλλοντος θα είναι αυτές που θα διαχειρίζονται και θα ευνοούνται από την πολιτισμική ποικιλομορφία τους, η Θεσσαλονίκη θα επιχειρεί μεγαλύτερα άλματα με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική της συνοχή.