Αντιπαράθεση με συνθήματα και ύβρεις ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής και μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων σημειώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας.

Τους δύο εξώστες της αίθουσας ειχαν καταλάβει, οι χρυσαυγίτες από τη μια και οι αντιφασίστες από την άλλη, και φωνάζουν συνθήματα η μία πλευρά εναντίον της άλλης.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα κάνοντας έκκληση και στις δύο πλευρές.

Τον πολιτικό όρκο διάβασε ο Γιάννης Μπουτάρης, φορώντας στο πέτο του ένα κίτρινο αστέρι, σύμβολο που ήταν υποχρεωμένοι από τους ναζί να φέρουν οι Εβραίοι.Ο Γιάννης Μπουτάρης καρφίτσωσε στο πέτο ένα φέιγ βολάν, που είχε πάνω του το εξάκτινο αστέρι και έγραφε «Jude», δηλαδή Εβραίος, το οποίο κυκλοφόρησε η δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου για να θυμίσει το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, ως απάντηση στην παρουσία δημοτικών συμβούλων της Χρυσής Αυγής. 

boutaris

Μετά την πολιτική ορκωμοσία ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ανοιχτή Πόλη αποχώρησε, σε μια πολιτική κίνηση ενάντια στη Χρυσή Αυγή.

Σχόλια