“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της”, είπε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως είπε το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με τη χώρα μας. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. “Αυτό όμως προϋποθέτει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο”, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, πηγές της Κομισιόν τονίζουν πως η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρουν το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα σημειώνουν πως “υπάρχει περιθώριο ελιγμών”, εντός ενός πλαισίου πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνιζαν ότι “οποιαδήποτε συζήτηση δεν είναι της παρούσης»”. Σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, είναι πιθανό οι πιστωτές να εξετάσουν τους τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να εξεταστούν. Ωστόσο διαμηνύουν πως ένα “κούρεμα”, ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, “είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή”.

Σχόλια