Καλύτερα από την αρχική εκτίμηση ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Όχι μόνο είχαμε ανάπτυξη παραμονές των capital controls αλλά ήταν και μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά υπολογίζονταν! Αυτό είναι το συμπέρασμα από την αναθεώρηση των στοιχείων στην οποία προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα,  η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σε ετήσια βάση στο 1,6% από 1,4% και σε τριμηνιαία βάση στο 0,9% από 0,8%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2015, έναντι αύξησης 1,5% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του δεύτερου τριμήνου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,6%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Επίσης, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,9%. Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν πτώση 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 7,6%.

Σχόλια