O φιλόλογος και συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας την τελευταία χρονιά εξέδωσε δύο ενδιαφέροντα βιβλία. Tο πρώτο από αυτά «Η τύχη της ποίησης στο φανταστικό χαλιφάτο» αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό δοκίμιο για την κατανόηση των τεκτονικών μεταβολών στην ευαίσθητη περιοχή της Mέσης Ανατολής, ενώ η ανθολογία των Αράβων ποιητών που το συνοδεύει αναδεικνύει τις κοινές πανανθρώπινες αξίες μακριά από τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις περί σύγκρουσης των πολιτισμών που το τελευταίο διάστημα προβάλλονται και στη χώρα μας. Το βιβλίο αυτό δεν έτυχε της προσοχής που του άξιζε.
Το δεύτερο βιβλίο συγκεντρώνει κείμενα του συγγραφέα που γράφτηκαν εν θερμώ κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας. Το βιβλίο θα μπορούσε να ταξινομηθεί στα ακόλουθα μέρη:
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη θεωρητική κατάρτιση του συγγραφέα. Ο Ψύρρας δεν υποκύπτει σε αναλύσεις του συρμού, όταν προσεγγίζει θέματα όπως η βία στην Ελληνική πολιτική ζωή, ο λαϊκισμός, η σχέση λογοτεχνίας και πολιτικής.
Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται παρεμβάσεις του Ψύρρα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Το τοπικό ενσωματώνεται σε μία ευρύτερη οπτική μέσω της οποίας η οικονομική ανάπτυξη είναι αναγκαίο να συμβαδίζει με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διαβάσαμε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κείμενα για τους υδάτινους πόρους της θεσσαλίας, τις προοπτικές του τουρισμού στην περιοχή, τους κινδύνους από την εξόρυξη του λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας.
Το τρίτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει κείμενα για την πορεία της ΔΗΜΑΡ. Διαβάζοντας τα κείμενα του Θωμά Ψύρρα δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις για τις επισημάνσεις που κάνει αναφορικά με τον τακτικισμό που χαρακτήριζε τις ενέργειες της ηγετικής ομάδας χωρίς να εντάσσονται σε ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο. Όπως και η εντυπωσιακή αδιαφορία της για μία διεξοδική θεωρητική συζήτηση για κρίσιμα θέματα, όπως ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας στις μέρες μας.
Κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία του Θωμά Ψύρρα ήταν η προσπάθεια για επίτευξη συναίνεσης για την επικείμενη προεδρική εκλογή. Δυστυχώς η αποτυχία της προσπάθειας αυτής αποτυπώνει την παθολογία του πολιτικού συστήματος στα χρόνια αυτά γεγονός που επέτεινε το οικονομικό αδιέξοδο.
Κλείνοντας στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι επιβεβαιώνεται η επισήμανση του συγγραφέα ότι ¨πρόκειται για κείμενα που απευθύνονται ως «πρόκληση» για σκέψη σε όσους ακόμα θεωρούν άμεση ανάγκη τη μετάβαση από την πολιτική στο «πολιτικό».
Θωμάς Ψύρρας, Πάνω-κάτω, κείμενα έκτακτης ανάγκης 2012-2014, Θράκα, Λάρισα 2017.