«Δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς στη σημερινή κυβέρνηση» τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε, νωρίς σήμερα το πρωί, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται μακριά από την προοδευτική πολιτική που εμείς αναζητούμε. Η πτώση του ποσοστού τής ΝΔ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και του ΠΑΣΟΚ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες -δηλαδή της συγκυβέρνησης συνολικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες- δείχνει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής άμεσα, τώρα. Με απασχόληση, ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας» προσθέτει ο κ. Θεοχαρόπουλος. Ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές ο κ. Θεοχαρόπουλος σημειώνει: «Οι εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία, όμως πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τα θέματα. Τώρα είχαμε ευρωεκλογές, όχι εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμα αφορά στις ευρωεκλογές. Ανέδειξε πράγματι πρώτο κόμμα την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με Ιούνιο του 2012. Δεν δείχνει να έχει επιπρόσθετη δυναμική. Οι εκλογές είναι δημοκρατική διαδικασία, όμως δεν πρέπει με κάθε ευκαιρία ένα κόμμα να ζητάει εθνικές εκλογές. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή της πολιτικής άμεσα, διότι οδήγησε σε πτώση των ποσοστών τής συγκυβέρνησης κατά 11 μονάδες. Αν δεν γίνει, η ίδια η πολιτική η σημερινή θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε εθνικές εκλογές».

Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς σημειώνει: «Εμείς και προεκλογικά είχαμε πει ότι θέλουμε να εκφράσουμε αυτό τον χώρο μιας προοδευτικής κεντροαριστεράς, μιας κεντροαριστεράς με θετικό πρόσημο. Φαίνεται ότι το μήνυμά μας ήταν θολό, το πολιτικό μας στίγμα δεν ήταν καθαρό και ότι δεν έχουμε πείσει τους πολίτες σε αυτά τα ζητήματα».

Η συνέντευξη του γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Θεοχαρόπουλε, η Δημοκρατική Αριστερά έχει εισέλθει σε μια περίοδο έντονης εσωκομματικής περιδίνησης με αβέβαιες συνέπειες για τη συνοχή της μετά το εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Πού βλέπετε να οδηγείται;

Απ.: Είναι πολύ αρνητικό το αποτέλεσμα που είχαμε στις ευρωεκλογές. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα θα συζητηθούν οι αιτίες για να λύσουμε το πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες σε όλα τα επίπεδα. Θα συγκληθούν τα αρμόδια όργανα για να συζητήσουμε. Μετά από ένα τόσο αρνητικό αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό να γίνει αναλυτική συζήτηση στα όργανα και να δούμε πως θα προχωρήσουμε μπροστά.

Ερ.: Κατ’ αρχάς τίθεται θέμα Φώτη Κουβέλη; Κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος ζήτησαν την αποχώρησή του, μετά την κατάρρευση του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Απ.: Έχω ακούσει ελάχιστους να το έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα. Στη ΔΗΜΑΡ η διαδικασία εκλογής του προέδρου έγινε πριν τέσσερις μήνες και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το αν είχε γίνει πριν τρία χρόνια. Είναι δηλαδή πολύ πρόσφατες οι διαδικασίες. Αυτό που θα συζητηθεί στο εξής είναι ζητήματα στρατηγικής, πολιτικής, προσανατολισμού, αυτά που αφορούν αυτήν τη στιγμή το κόμμα και τον ευρύτερο χώρο που θέλουμε να εκφράσουμε.

Ερ.: Ηγετικά στελέχη σας φαίνεται να στοχεύουν σε «ανοίγματα» στην κεντροαριστερά και πιθανή συμμετοχή στη σημερινή κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοιο θέμα;

Απ.: Θέμα συμμετοχής στη σημερινή κυβέρνηση δεν τίθεται. Η κυβέρνηση βρίσκεται μακριά από την προοδευτική πολιτική που εμείς αναζητούμε. Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, εμείς και προεκλογικά είχαμε πει ότι θέλουμε να εκφράσουμε αυτό τον χώρο μιας προοδευτικής κεντροαριστεράς, μιας κεντροαριστεράς με θετικό πρόσημο. Φαίνεται ότι το μήνυμά μας ήταν θολό, το πολιτικό μας στίγμα δεν ήταν καθαρό και ότι δεν έχουμε πείσει τους πολίτες σε αυτά τα ζητήματα. Συνεπώς, χρειάζεται μια αναλυτική συζήτηση μέσα στα όργανα, να δούμε ποιος θα είναι ο προσανατολισμός, ποια θα είναι η στρατηγική, τι έφταιξε και να δούμε πώς θα πορευτούμε σε αυτό τον χώρο της κεντροαριστεράς που θα πρέπει να εκφραστεί στη χώρα μας.

Ερ.: Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στο 8%. Εσείς προεκλογικά είχατε απορρίψει κάθε συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο. Έχει αλλάξει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση;

Απ.: Η πτώση του ποσοστού της ΝΔ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και του ΠΑΣΟΚ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες -δηλαδή της συγκυβέρνησης συνολικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες- δείχνει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής άμεσα, τώρα. Με απασχόληση, ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας.

Εμείς δεν προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές, δεν προσωποποιούμε τα ζητήματα με τον κ. Βενιζέλο. Εμείς έχουμε θέσει θέματα πολιτικού περιεχομένου, θέματα πολιτικού περιεχομένου έχουμε και τώρα για τις συνεργασίες μας και αυτό θα τις καθορίσει από εδώ και στο εξής.

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει θέμα πρόωρων εκλογών και μάλιστα μετ’ επιτάσεως, θα έλεγα. Τι θα λέγατε για μια τέτοια προοπτική;

Απ.: Οι εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία, όμως πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τα θέματα. Τώρα είχαμε ευρωεκλογές, όχι εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμα αφορά στις ευρωεκλογές. Ανέδειξε πράγματι πρώτο κόμμα την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με Ιούνιο του 2012. Δεν δείχνει να έχει επιπρόσθετη δυναμική. Οι εκλογές είναι δημοκρατική διαδικασία, όμως δεν πρέπει με κάθε ευκαιρία ένα κόμμα να ζητάει εθνικές εκλογές. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή της πολιτικής άμεσα, διότι οδήγησε σε πτώση των ποσοστών της συγκυβέρνησης κατά 11 μονάδες. Αν δεν γίνει, η ίδια η πολιτική η σημερινή θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε εθνικές εκλογές.

Ερ.: Βλέπετε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αλλάζει πολιτική; Ακούγεται ότι προχωρεί σε ανασχηματισμό. Ίσως το α’ 15νθήμερο του Ιουνίου. Αυτό φτάνει για να αλλάξουν τα δεδομένα;

Απ.: Η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι θέμα μόνο προσώπων, είναι θέμα κυρίως περιεχομένου της πολιτικής που θα ασκηθεί. Αν ασκηθεί η ίδια από άλλα πρόσωπα δεν έχει καμία διαφορά. Το ζήτημα είναι τι πολιτική θα ασκηθεί. Τι προγραμματικό πλαίσιο. Πχ, υπάρχει προγραμματική συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δίκαιο και αποδοτικό φορολογικό σύστημα δεν θα γίνει αν δεν ξεπεραστεί πλήρως η οικονομική κρίση. Αυτή η παραδοχή της προγραμματικής συμφωνίας θα αλλάξει ή όχι με τα πρόσωπα που θα έρθουν; Αυτά είναι τα καίρια ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι. Τα πρόσωπα που θα ασκήσουν την πολιτική είναι το επόμενο στάδιο.

Ερ.: Φαίνεται ότι το Ποτάμι απέσπασε σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ. Έχετε κάποια προσέγγιση με το Ποτάμι και τον κ. Θεοδωράκη;

Απ.: Δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη προσέγγιση. Φαίνεται ότι ο κόσμος αναζητά λύσεις που ξεπερνούν το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, έναν αναπαλαιωμένο διπολισμό ο οποίος δεν αφορά τους πολίτες της χώρας, απ’ ό,τι δείχνουν τα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε και το ποσοστό που έλαβε για πρώτη φορά το Ποτάμι, στις ευρωεκλογές. Πρέπει το ίδιο το κόμμα να διαμορφώσει τις θέσεις του από εδώ και στο εξής ώστε να γίνει ξεκάθαρο και το στίγμα του απέναντι στην κοινωνία και στη χώρα. Αυτό θέλουμε να δούμε, ποιες είναι οι θέσεις του στα συγκεκριμένα ζητήματα και πόσο κοντά σε κάποιες θέσεις άλλων κομμάτων σε αυτό τον χώρο που δεν εκφράζεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καταφέραμε να αναδείξουμε επικοινωνιακά στο προηγούμενο διάστημα ότι η ΔΗΜΑΡ, που είναι το κόμμα της ανανέωσης, της ανανεωτικής Αριστεράς, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, αυτή την ανανέωση πρεσβεύει, αυτό το ανανεωτικό πνεύμα στην

Σχόλια