«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι αποσυνδεδεμένη από τις πολιτικές εξελίξεις, την πολιτική κατάσταση εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Με το να συζητάμε το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόσωπα, ενώ υπάρχει το φορολογικό, το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ζητήματα δηλαδή κρίσιμα για την επιβίωση και την καθημερινότητα των πολιτών, μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλολογία, την οποία δεν την προξενούμε εμείς», δήλωσε σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» στο ΣΚΑΪ, ο γραμματέας της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Έχουμε υπερφορολόγηση για να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και στη συνέχεια ερχόμαστε ως χώρα να προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε μείωση φορολογικών συντελεστών. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά» επεσήμανε επίσης ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι «το θέμα του ΕΝΦΙΑ δεν λύνεται με μικροδιορθώσεις, υπάρχουν στρεβλώσεις και αδικίες τόσο σημαντικές στον ΕΝΦΙΑ που χρειάζεται μια άλλη φορολογική φιλοσοφία».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοχαρόπουλου στο ΣΚΑΪ
_________________________
Σχετικά με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο συγκεκριμένο θέμα, εμείς λέγαμε εξαρχής, τέσσερις μήνες πριν από σήμερα, δέκα μήνες δηλαδή πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ότι αν είναι δυνατόν στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, σχεδόν έναν χρόνο πριν να συζητάμε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό δεν τιμά το πολιτικό σύστημα. Έναν χρόνο πριν να μετράμε ανθρώπους, να μετράμε ψήφους. Εμείς αυτό που λέμε, ανεξαρτήτως προσώπων, είναι πως θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και το σύνταγμα ορίζει ότι η συζήτηση ξεκινάει αρχές Φεβρουαρίου, συνεπώς τέλη Γενάρη θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι αποσυνδεδεμένη από τις πολιτικές εξελίξεις, την πολιτική κατάσταση της χώρας εκείνη τη δεδομένη στιγμή που έρχεται το θέμα με βάση το Σύνταγμα. Σήμερα, άλλα είναι τα ζητούμενα και άλλα είναι τα επείγοντα.
Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση και την τοποθέτησή μας στα πολιτικά ζητήματα, αυτά κρίνονται και από τα νομοσχέδια, που έρχονται στη Βουλή και από την στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Την στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο πολυνομοσχέδιο, στη μικρή ΔΕΗ καθώς και σε άλλα θέματα. Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως, θεσμικά έρχεται μια ορισμένη χρονική στιγμή. Και εμείς λέμε ότι εκείνη την χρονική στιγμή, που θα δούμε την πολιτική κατάσταση της χώρας, θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε συντεταγμένα και η Δημοκρατική Αριστερά θα τοποθετηθεί στην ελληνική κοινωνία. Με το να συζητάμε το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόσωπα, ενώ υπάρχει το φορολογικό, το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ζητήματα δηλαδή κρίσιμα για την επιβίωση και την καθημερινότητα των πολιτών, μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλολογία, την οποία δεν την προξενούμε εμείς, αλλά έρχεται μέσα από αυτές τις διαδικασίες.
Σχετικά με το σχόλιο του Γ. Πανούση και με τη στάση του Φ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο κύριος Κουβέλης έχει αναφερθεί πολλές φορές στο συγκεκριμένο θέμα, για τον εαυτό του ότι είναι μάχιμος πολιτικός, είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, οπότε είναι πρόωρη κάθε συζήτηση, συζήτηση η οποία θα γίνει και θα ανοίξει στον κατάλληλο χρόνο.
Όσον αφορά τη δήλωση του κυρίου Πανούση, αυτό που δήλωσε ο φίλος και σύντροφος Γιάννης ήταν η άποψή του για το τι πρέπει να κάνει το κόμμα, όταν θα έρθει εκείνη η χρονική στιγμή. Άκουσα ακριβώς τη δήλωσή του, όπου είπε αν υπάρχει συμφωνία Σαμαρά- Κουβέλη γιατί δεν διαψεύδεται; Ακριβώς για αυτό χθες το γραφείο τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, είπε ότι δεν υπάρχει καμία βολιδοσκόπηση από το Μέγαρο Μαξίμου σε κανένα στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Υπήρξε αυτή η διάψευση. Συνεπώς, σε αυτό που αναφέρεται ο Γ. Πανούσης υπήρξε τοποθέτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον πιο επίσημο τρόπο.
Σχετικά με τον υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς και το Συνέδριο
Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι θα πράξει ο κύριος Κουβέλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτό που λέμε όμως, είναι ότι ο ρόλος του Φώτη Κουβέλη αναγνωρίζεται όχι μόνο στην ΔΗΜΑΡ αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτή η συζήτηση, που γίνεται αυτό το χρονικό διάστημα δείχνει ότι υπάρχει και μια αποδοχή στο πρόσωπό του. Συνεπώς, αυτό που δηλώνει και ο ίδιος είναι ότι είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι μάχιμος πολιτικός. Το συνέδριο έχει τις δικές του διαδικασίες και είναι μπροστά. Ο Πρόεδρος θα οδηγήσει τη Δημοκρατική Αριστερά σε ένα συντεταγμένο συνέδριο, σε ένα συνέδριο ενωτικό, σε ένα συνέδριο το οποίο θα έχει ως στόχο την νέα κατεύθυνση της Δημοκρατικής Αριστεράς, την προσαρμογή της πολιτικής. Μετά τις Ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα, το πολύ αρνητικό για μας, χρειάζεται μια βαθιά συζήτηση μέσα στο κόμμα. Αυτή η συζήτηση γίνεται με τη βάση του κόμματος στο συνέδριο, όπως σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα και θα γίνει η διαδικασία με στόχο να δούμε τα περαιτέρω βήματα από εδώ και στο εξής, με τη δική μας στρατηγική. Έχουμε Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα τα οποία θα ακολουθήσουμε. Το θέμα είναι η ουσία της πολιτικής. Εμείς θέλουμε να στρέψουμε την κουβέντα στην ουσία της πολιτικής.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα, την υπερφορολόγηση και τον ΕΝΦΙΑ
Να ξεκινήσω από το μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε υπερφορολόγηση για να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία είναι θετικό να προσπαθούμε να τα πετύχουμε, αλλά τα πετυχαίνουμε με λάθος τρόπο. Τα πετυχαίνουμε με υπερφορολόγηση, μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μη πληρωμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει τα 5,3 δις. Έχουμε υπερφορολόγηση για να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και στη συνέχεια ερχόμαστε ως χώρα να προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε μείωση φορολογικών συντελεστών. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά.
Το πρώτο που χρειάζεται είναι ουσιαστική χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν αυτοί οι στόχοι μείνουν οι ίδιοι για τα επόμενα χρόνια, το 2014 και 2015, δεν μπορεί ουσιαστικά να υπάρχει μείωση αυτής της υπερφορολόγησης.
Το δεύτερο, για τον ΕΝΦΙΑ, είναι ότι εδώ δεν λύνεται το θέμα με μικροδιορθώσεις. Υπάρχουν στρεβλώσεις και αδικίες τόσο σημαντικές στον ΕΝΦΙΑ που χρειάζεται μια άλλη φορολογική φιλοσοφία. Εμείς λέμε, αρχές Οκτωβρίου, στην ολομέλεια της Βουλής, το πρώτο νομοσχέδιο να είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει μια νέα φορολογική αρχή. Για παράδειγμα, προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση, φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι του κάθε ακινήτου ξεχωριστά.
Αυτή τη στιγμή η φορολόγηση έτσι όπως ασκείται δεν είναι ούτε μιας φιλελεύθερης οικονομίας ούτε μιας σοσιαλιστικής οικονομίας. Είναι ένας τρόπος υπερφορολόγησης τον οποίο δεν τον καταλαβαίνει κανένας και δεν υπάρχει προηγούμενο.
Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, το δημόσιο χρέος και την ανεργία
Όσον αφορά τα ζητήματα, τα συγκεκριμένα της διαπραγμάτευσης, να πω ότι άκουσα το χαρακτηριστικό παράδειγμα των μη ηλεκτροδοτούμενων, ξενοίκιαστων κατοικιών. Ξέρετε αυτά δεν είχανε φόρο μέχρι σήμερα και η μείωση 30% η οποία σχεδιάζεται είναι επί του σχεδίου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αύξηση της φορολογίας. Ζητάνε από έναν πολίτη που δεν μπορεί να νοικιάσει το διαμέρισμα που έχει και είναι μη ηλεκτροδοτούμενο, να πληρώσει και φόρο, που πολλές φορές μπορεί να πληρώνει και δάνειο για το συγκεκριμένο διαμέρισμα.
Όσο αφορά το ευρύτερο θέμα του χρέους, εμείς ζητάμε η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει άμεσα στη βάση των δεσμεύσεων, του Οκτωβρίου, που υπήρχαν. Οι δεσμεύσεις που λέγανε ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεκινήσει η συζήτηση για να γίνει βιώσιμο το χρέος. Για εμάς βιώσιμο το χρέος δεν γίνεται μόνο με χρονική μετακύλιση ομολόγων και μείωση επιτοκίων, χρειάζονται και άλλες ενέργειες τις οποίες και έχουμε περιγράψει. Χρειάζονται ενέργειες περικοπής του δημόσιου χρέους σε σημαντικό βαθμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε όλα τα άλλα για την ελληνική οικονομία.
Αυτά χρειάζονται σε μια διαπραγμάτευση και χρειάζεται άλλη σχέση με την τρόικα, χρειάζεται ουσιαστικά μια σχέση που δεν θα επιτηρούν τα πάντα. Να έχουμε μια σχέση συζήτησης για τους στόχους, για το πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι, αλλά τον τρόπο να μπορεί να τον αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση. Και για να αυξήσουμε τις δόσεις για τον φόρο, χρειάζεται άδεια από την τρόικα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η σχέση.
Έχω ακούσει πολλές φορές τις δεσμεύσεις από τον Πρωθυπουργό ότι θα κάνουμε το ένα , θα κάνουμε το άλλο το φθινόπωρο, θα κάνουμε το άλλο τον Δεκέμβριο. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει να κρίνει το τι γίνεται τώρα. Και αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά που σας περιέγραψα. Το μόνο που έχει γίνει είναι η υπερφορολόγηση και δεν μπορεί να το αντέξει η κοινωνία.
Να σας πω και ένα άλλο παράδειγμα, τις απολύσεις. Η ανεργία έχει φτάσει το 27%, είναι όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε υπέρογκα μεγέθη και ακούμε ότι θα υπάρχουν και άλλες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Και υπάρχει βέβαια και απαίτηση της τρόικα για άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Να προσθέσουν ανέργους που; Σε μια κοινωνία η οποία βράζει, που δεν έχουν οι άνθρωποι εργασία, που άλλοι υποαμοίβονται ή έχουν ανασφάλιστη εργασία ή έχουν άλλα στοιχεία ευέλικτων μορφών εργασίας τα οποία δεν τους δίνουν ούτε τα εισοδήματα για να ανταπεξέλθουν στην κοινωνία.
Επενδύσεις δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Οι επενδύσεις για να φέρουν θέσεις απασχόλησης χρειάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια τριετία. Αυτή την τριετία πρέπει να έχουμε κοινωνική πολιτική για τους ανέργους και να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης τριετίας σε κοινωνικούς τομείς της οικονομίας. Έχουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και χρειαζόμαστε και άλλα χρήματα με βάση ένα επενδυτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.