Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Κ.Ε.της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στο ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ στους δημοσιογράφους Αλφόνσο Βιτάλη και Νότη Ανανιάδη, μεταξύ άλλων επεσήμανε:
Για τη διαπραγμάτευση
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία, όμως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και να υπάρξει μια συμφωνία γιατί δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία την αβεβαιότητα. Στις 20 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει με τους εταίρους μια συμφωνία μεταβατική, η οποία ήταν σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν εξασφάλισε την απαραίτητη ρευστότητα για αυτό το 4μηνο, ώστε να είναι πιο άνετες οι διαπραγματεύσεις. Αυτούς τους 2,5 μήνες όμως δεν έγιναν ούτε αυτά τα οποία είχαν υπογραφεί σε αυτή τη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα δεν πρέπει να δεχτεί, και ορθά δεν δέχεται, μειώσεις μισθών, συντάξεων και άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων ή και κάποιες, απαιτήσεις, εξωπραγματικές για τα εργασιακά. Όμως πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αυτά τα οποία η ίδια είχε υπογράψει στις 20 Φεβρουαρίου, όπως είναι η κατάργηση των υπερβολικών κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτά πρέπει να δείξουμε στους εταίρους ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική ατζέντα, ότι είμαστε αποφασισμένοι, ως χώρα, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κόκκινων γραμμών είναι ο ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για έναν κοινωνικά άδικο φόρο που έπρεπε και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτική κλίμακα που θα φέρει τα ίδια έσοδα, για το έτος αυτό 2,65 δις ευρώ. Όμως οι αυταπάτες για πλήρη κατάργηση χωρίς αντικατάσταση από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα οδήγησαν σε έλλειψη προετοιμασίας και μπορεί να οδηγήσουν στην διατήρηση των ίδιων αναποτελεσματικών μέτρων.
Για τη Δημοκρατική Αριστερά
Στις συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας που υπάρχουν σήμερα, η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο. Αλλά πρέπει να κάνει το τολμηρό βήμα προς τα μπροστά με βάση τις αρχές με τις οποίες ξεκίνησε, της ανανεωτικής αριστεράς, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι αξίζει να ξαναπροσπαθήσουμε. Με στόχο όμως να είμαστε συστατικό στοιχείο νέων πολιτικών λύσεων και χωρίς να είναι δεδομένη η Δημοκρατική Αριστερά για κανέναν. Να ενισχυθεί δηλαδή η ιδρυτική ταυτότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής αριστεράς. Σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται το διακριτό μας πολιτικό πλαίσιο για να μας καταλάβει η κοινωνία. Το διακριτό πολιτικό πλαίσιο το οποίο θέλω να έχουμε από την επόμενη μέρα του συνεδρίου δεν σημαίνει ότι δεν συζητούμε με άλλες δυνάμεις. Το αντίθετο μάλιστα, διευκολύνει τις συζητήσεις. Συνεπώς, με αυτό το σκεπτικό θεωρώ ότι μπορούμε πραγματικά να είμαστε χρήσιμοι.