Η οργάνωση – διάσπαση της Αλ Κάιντα η οποία δραστηριοποιείται σε Ιράκ και Συρία, Ισλάμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), ανακήρυξε τις περιοχές τις οποίες ελέγχει στις δύο χώρες «Ισλαμικό Χαλιφάτο» και τον ηγέτη της, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ως χαλίφη.

Οι ισλαμιστές ονομάζουν πλέον την οργάνωσή τους «Ισλαμικό Κράτος» χωρίς καμία άλλη διευκρίνηση, ενώ ο κ. Μπαγκντάντι ανακηρύσσεται επικεφαλής του συγκεκριμένου «κράτους» και χαλίφης των μουσουλμάνων όλου του πλανήτη.

Οι ακραίοι ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης, οι οποίοι είναι σουνίτες, κατέλαβαν μέσα στον Μάιο την ιρακινή πόλη της Μοσούλης και προελαύνουν προς την Ναγδάτη.

Στην Συρία, οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια και ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κάλεσαν την Αλ Κάιντα, αλλά και άλλες ριζοσπαστικές σουνιτικές ισλαμιστικές ομάδες να δηλώσουν υποταγή.

Την ίδια στιγμή, απείλησαν ότι θα εισβάλλουν και σε άλλες περιοχές, εκτός από την Συρία και το Ιράκ, που ανήκουν στην Ιορδανία και το Λίβανο.

Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ, σε βίντεο που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο και είχε τίτλο «Τέλος της Σάικς- Πικό» (η συμφωνία του 1916 για τον καταμερισμό των ζωνών επιρροής στην Μέση Ανατολή μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), υποσχέθηκε και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

«Αυτά δεν είναι τα μόνα σύνορα που θα διαρρήξουμε, θα διαρρήξουμε και άλλα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των ευρωπαίων τζιχαντιστών που πολεμούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος.

Σχόλια