Κάποιες δυτικές χώρες άρχισαν σήμερα να απομακρύνουν το προσωπικό από τις πρεσβείες τους στην ιρακινή πρωτεύουσα παρά τις εγγυήσεις της Βαγδάτης ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι ελέγχουν εφεξής σημαντικά τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν μεγάλες ζώνες στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μοσούλη.

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν εφεξής να προελάσουν προς την Βαγδάτη και το ΙΚΙΛ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 1.700 Ιρακινούς σιίτες στρατιώτες, ένα έγκλημα το οποίο χαρακτήρισε «τρομερό» η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

Απέναντι στην βία αυτή και την έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση διπλωματικού τους προσωπικού από τις πρεσβείες τους στην Βαγδάτη. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε εξάλλου την αποστολή ενισχύσεων γύρω από την πρεσβεία της, η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης και η οποία φρουρείται ήδη αυστηρά.

Εξάλλου το αμερικανικό πλοίο USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες και αεροσκάφη Osprey, τα οποία μπορούν να πετούν ως ελικόπτερα και ως αεροπλάνα, έφτασε στον Κόλπο, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, για να υποστηρίξει μια πιθανή αμερικανική δράση που θα αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να πολεμήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές.

Παράλληλα το Αμάν διπλασίασε την στρατιωτική του παρουσία κατά μήκος των συνόρων του με το Ιράκ.

Τέλος, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί πραγματοποιεί σήμερα μια επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, στην Τεχεράνη για να συζητήσει για την κατάσταση στο Ιράκ.

Το σιιτικό Ιράν έχει προσφέρει την υποστήριξή του στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

*πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια