Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η εκλογική διαδικασία στο Ιράκ, καθώς μετά από έκρηξη βόμβας κοντά σε εκλογικό κέντρο στα βόρεια της χώρας, βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον δύο γυναίκες.

Η βόμβα εξερράγη στην πόλη Ντιμπς, κοντά στο Κιρκούκ, ενώ επίσης στο βορρά αντάρτες εκκένωσαν εκλογικό τμήμα πριν το ανατινάξουν, σύμφωνα με έναν αστυνομικό και ένα μέλος της εκλογικής επιτροπής.

Λίγο νωρίτερα οβίδες είχαν ριφθεί εναντίον δύο εκλογικών τμημάτων κοντά στη Βαγδάτη χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Οι οβίδες δεν πέτυχαν τους στόχους τους, δήλωσε ο Σάκερ αλ Ισάουι, δημοτικός αξιωματούχος του τομέα της δυτικής περιφέρειας της πρωτεύουσας όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Βορείως της πρωτεύουσας, αντάρτες πυροδότησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, ενώ στο Κιρκούκ υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας μόλις που γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας.

Το 48ωρο που προηγήθηκε της έναρξης της ψηφοφορίας ήταν ιδιαίτερα αιματηρό: σχεδόν 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, προκαλώντας φόβους για μια μαύρη Τετάρτη.

Περί τα 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν κληθεί στις κάλπες για να αναδείξουν τους 328 βουλευτές του νέου κοινοβουλίου ανάμεσα σε τουλάχιστον 9.000 υποψήφιους.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 18.00 μ.μ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι που διεκδικεί τρίτη θητεία δήλωσε ήδη «σίγουρος για τη νίκη του», εξερχόμενος από το ξενοδοχείο Ρασίντ όπου ψήφισε, στην καρδιά της «πράσινης ζώνης», της αυστηρά φρουρούμενης περιοχής της Βαγδάτης όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων το κοινοβούλιο και η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σχόλια