Ο πρεσβύτερος Σιίτης κληρικός στο Ιράκ εξέδωσε πριν από λίγο κατεπείγον κάλεσμα στα όπλα, με το οποίο ζητά από όλους τους Ιρακινούς που είναι σε θέση να βοηθήσουν την κυβέρνηση ώστε να καταπολεμηθούν οι Σουνίτες μαχητές της ΙΚΙΛ που έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστανι, του πρεσβύτερου Σιίτη κληρικού στο Ιράκ, διάβασε την ανακοίνωση στις προσευχές της παρασκευής: «Είναι η νόμιμη και εθνική ευθύνη καθενός που μπορεί να κρατήσει ένα όπλο, να το χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τη χώρα, τους πολίτες της και τα ιερά μέρη».

Ο Αγιατολάχ Σιστάνι απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία ανάμεσα στους Σιίτες, αλλά είναι σεβαστός και από τους Σουνίτες και άλλες θρησκευτικές μειονότητες. Κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών συγκρούσεων το 2006, δεν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και προσπάθησε επανειλημμένως να έρθει σε συμβιβασμό με τους Σουνίτες, τους Κούρδους και τους Χριστιανούς της χώρας.

Το σημερινό του κάλεσμα, αν και απευθύνεται σε όλους τους Ιρακινούς, θα ληφθεί υπόψη κυρίως από τους Σιίτες και είναι πολύ πιθανό, όπως εκτιμούν και οι NY Times, να βοηθήσει στη διολίσθηση της χώρας σε θρησκευτικό εμφύλιο.

Εξάλλου την πρόσβαση σε Facebook, Twitter και YouTube μπλόκαρε στους χρήστες η κυβέρνηση του Ιράκ, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο έλαβε εντολή από την κυβέρνηση της χώρας να εμποδίσει την πρόσβαση στις εν λόγω ιστοσελίδες, χωρίς να δοθούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Μέσω του διαδικτύου πάντως ισλαμιστές μαχητές της ISIL έχουν κυκλοφορήσει διάφορα βίντεο και φωτογραφίες, προκειμένου να προωθήσουν την δράση τους.

Στο μεταξύ οι φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από την προέλαση των τζιχαντιστών μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, την ώρα που οι τελευταίοι κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη.

Στο πέρασμά τους εκτελούν, βιάζουν και απαγάγουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρούπερτ Κόλβιλ.

 

Σχόλια