Το κοινοβούλιο της Ισπανίας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης.

Τα μέλη του κοινοβουλίου ψήφισαν με 319 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά, υπέρ του νομοσχεδίου απαιτώντας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος.

Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών – Ισραήλ και Παλαιστίνης – είναι η μόνη δυνατή λύση για τη Μέση Ανατολή αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο.

Το ισπανικό κοινοβούλιο κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να στηρίξει την αναγνώριση της Παλαιστίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδία στα τέλη του Οκτωβρίου έγινε η πρώτη δυτική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε την Παλαιστίνη. Άλλα νυν μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν ήδη αναγνώρισε την Παλαιστίνη πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταδικάζει την απόφαση το Ισραήλ

Το Ισραήλ καταδίκασε την ψήφιση από το κοινοβούλιο της Ισπανίας του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.

«Το ψήφισμα του ισπανικού κοινοβουλίου δεν μπορεί παρά να απομακρύνει τις πιθανότητες επίτευξης μιας διευθέτησης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, καθώς αυτή ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους να υιοθετήσουν ακόμη πιο ακραίες θέσεις», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα έπρεπε καλύτερα το ισπανικό κοινοβούλιο να καταδικάσει την φρικτή σφαγή που Παλαιστίνιοι διέπραξαν σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ», προσθέτει το υπουργείο αναφερόμενο στη χθεσινή επίθεση εναντίον συναγωγής κατά την οποία τέσσερις εβραίοι πιστοί σκοτώθηκαν καθώς και ένας αστυνομικός

Σχόλια