Το Ισραήλ απομάκρυνε ορισμένα από τα στρατεύματά του στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετά από ανακοίνωση του στρατού ότι βρίσκεται κοντά στον βασικό του στόχο που είναι η καταστροφή των τούνελ της Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς, καθώς δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι περιορίζει την επιχείρηση στη Γάζα, αλλά με τους δικούς της όρους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ επιθυμεί να ανακοινώσει το τέλος των εχθροπραξιών χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς, μία συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε πιθανές υποχωρήσεις από πλευράς του.

Η απόφαση αυτή φαίνεται να ελήφθη σε υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε αργά την Παρασκευή και διήρκεσε πέντε ώρες.

Το βράδυ του Σαββάτου, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Ισραήλ απέσυρε ορισμένα από τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο και ότι ορισμένα ανασυντάσσονται στην περιοχή των συνόρων.

Ερωτηθείσα για τις πληροφορίες, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις κινήσεις στρατιωτών.

Ο υπουργός Διεθνών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα στείλει διαπραγματευτές στο Κάιρο για τις προτεινόμενες συνομιλίες για επίτευξη νέας εκεχειρίας.

Μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 10, δήλωσε ότι η Χαμάς έχει επανειλημμένα παραβιάσει τις προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας και τόνισε ότι «αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με αυτή την οργάνωση δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις» για οποιαδήποτε συμφωνία.

Σχόλια