Πολλαπλά και αυστηρά μηνύματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τόνισε ότι μετά την ψήφιση των προκαταρκτικών δράσεων -την Τετάρτη- πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στη διαπραγμάτευση για τηνέα δανειακή σύμβαση και περιέγραψε τους άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η κυβερνητική πολιτική.

Ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη μέρα της συμφωνίας είναι αναγκαίο να υπάρξει απολογισμός και να χαραχθεί συλλογικά η στρατηγική με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα να οδηγηθεί τον Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες «ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του, είπε:

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια IOU αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό».

«Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση».

Τόνισε ότι «η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι «ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερις παρακάτω άξονες:

-Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,

-Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα

-Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

-Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία».

«Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας», είπε, «είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του».

«Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς», συμπλήρωσε, «να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Σχόλια