«Η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ένας εθνικός διάλογος σε πλήρη κλίμακα με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων, εκπροσώπων του ανατολικού τμήματος της χώρας και του λαού. Ωστόσο, ο διάλογος με «τρομοκράτες» είναι αδύνατος και αδιανόητος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ρωσία αρνείται ότι υποκινεί τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι φιλορώσοι υπερασπίζονται απλώς τα δικαιώματά τους έναντι πιθανών επιθέσεων από τη φιλοδυτική κυβέρνηση.

Μέρκελ: Η Ρωσία να μην γυρίσει στον «παλιό τρόπο σκέψης»

6D3A8E4774215A6B38306B1C23A0B3E0Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Τετάρτη τη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να γυρίσει στον «παλιό τρόπο σκέψης» γύρω από τη σφαίρα επιρροής, τονίζοντας ότι τα γεγονότα στην Κριμαία κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Μιλώντας από το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησε ότι όσοι προκαλούν εντάσεις γύρω από την εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας, παραβιάζουν όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και αγνοούν τα διδάγματα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Μετά την ανατροπή του φιλορώσου πρόεδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντικατέστησε δεκαετίες διπλωματίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, διακηρύσσοντας το δικαίωμα να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και να αποδεχτεί την προσάρτηση της Κριμαίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Στην Κριμαία βιώνουμε μια επιστροφή στα παλαιά πρότυπα σκέψης», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν 400 νέοι από 40 χώρες. 

«Απάντηση στην παγκοσμιοποίηση δεν αποτελούν τα παλαιωμένα πρότυπα σκέψης ή ο διαχωρισμός αλλά η ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων –αυτό είναι που κάνει την Ευρώπη τόσο ελκυστική», είπε.

«Εκείνοι, των οποίων η σκέψη περιστρέφεται γύρω από τη δική τους σφαίρα επιρροής, μπορεί βραχυπρόθεσμα να φαίνονται ισχυρότεροι από ότι εμείς, όχι όμως στην τελική έκβαση. Στο τέλος κακό θα κάνουν μόνο στον εαυτό τους».

«Τελευταία βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένες τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης, ακόμα και μεταξύ των στενών γειτόνων μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την Τρίτη η Μέρκελ επέκρινε τα σχέδια της Ρωσίας να γίνει στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, επικαλούμενη την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Σχόλια