Θέση υπέρ ή εναντίον της πρότασης του κ. Γ. Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή προέδρου από τη βάση, λαμβάνουν σταδιακά πρώην και νυν στελέχη του κόμματος.

Υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, τίθεται και ο Γιάννης Ραγκούσης,  ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.

Όπως τονίζει ο κ. Ραγκούσης στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο κ.  Παπανδρέου, ανέλαβε μια ολοκληρωμένη και σημαντική πρωτοβουλία σε μια, εθνικά και πολιτικά κρίσιμη κι οριακή περίοδο.

«Την χρωστούσε στην χώρα, την χρωστούσε στην παράταξή του ακόμη και στον εαυτό του» αναφέρει ο κ. Ραγκούσης και δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει για να ενώσει τις δυνάμεις του προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «Νέο ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Ραγκούσης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται ξανά ενώπιον δραματικών εθνικών, οικονομικών και πολιτικών κινδύνων.

Εκτιμά πως ετοιμάζεται ένα «3ο υβριδικό Μνημόνιο» το οποίο όχι μόνο θα περιλαμβάνει ή την παράταση του 2ου μνημονίου, ή την ειδική διεθνή οικονομική επιτήρηση με το ακριβό χρήμα μαζί. Μάλιστα προειδοποιεί πως αυτό θα  υποχρεώνει τελικά την Ελλάδα να επιδιώξει τις λύσεις και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στα μείζονα εθνικά θέματα του Χρέους, του Κυπριακού, της ΑΟΖ και του Σκοπιανού, ταυτόχρονα.

Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ασκεί κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως «η ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αποδέχτηκε την επιβολή ως Πρωθυπουργού του κ. Α.Σαμαρά σαν να ήταν αυτονόητο πως ο λαϊκιστής αρχηγός της ΝΔ του 19% έπρεπε να ορκιστεί Πρωθυπουργός».

Σε ανάλυση του στη Καθημερινή ο  ο δημοσιογράφος  Πάσχος Μανδραβέλης  γράφει: «Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει το δόγμα Βενιζέλου, το οποίο συνοψίζεται στο «η σταθερότητα είμαι εγώ». Εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικής ρητορείας, το οποίο σιγά σιγά μπερδεύει τη σταθερότητα με την ακινησία και -όπως πάει- τη νεκρική ακαμψία».

«Ωραία! Να μη γίνουν πρόωρες εκλογές διότι απειλείται η ‘σταθερότητα’». «Να μη γίνονται και εσωκομματικές διαδικασίες από τη βάση διότι απειλείται η ‘σταθερότητα’; Τι στην ευχή; Από τραπουλόχαρτα είναι χτισμένη αυτή η περιλάλητη ‘σταθερότητα’;»

Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί, παρά τις διαβεβαιώσεις της Χαρ. Τρικούπη, ανησυχία και στο Μαξίμου, καθώς το ένα εκ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης βρίσκεται σε κατάσταση οιονεί εμφυλίου πολέμου, εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και τη συνολική συμφωνία για το χρέος.

Σαφώς υπέρ της πρωτοβουλίας Παπανδρέου ετάχθησαν χθες ο κ. Φιλ. Σαχινίδης, ο Θ. Μωραΐτης, ενώ με δήλωση του υπέρ της πρωτοβουλίας τάσσεται και ο κ. Συμεών Κεδίκογλου.

Πλήρη στήριξη στο Γιώργο Παπανδρέου και σκληρή κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο και από το Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό μαγκαζίνο του Παραπολιτικά 90,1 FM.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο, ότι ο Βενιζέλος εγκαταλείπει επισήμως το ΠΑΣΟΚ και πάει να το μεταλλάξει στη ΔΗΠΑΡ. Πριν από λίγους μήνες έκανε το ίδιο όταν κατέβηκε το κόμμα ως συνιστώσα της Ελιάς».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κομματίδιο που δημιουργήθηκε ως διάττοντας αστέρας για να παίρνει 3 ή 4%», σημείωσε δηκτικά.

Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε φληναφήματα και παραμύθια της Χαλιμάς τα περί αποσταθεροποίησης που πρόβαλε η ηγεσία του κόμματος για την πρόταση Παπανδρέου για συνέδριο. Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα πρόσωπο στο μυαλό του για την ηγεσία του κόμματος.

Στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου τάσσονται οι ΝΕ του ΠΑΣΟΚ σε Κέρκυρα και Αχαΐα.

Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Βαγγέλης Τσιμπλοστεφανάκης τόνισε πως αυτό που εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω της επιστολής τους για συνέδριο και εκλογή

προέδρου από την βάση, σε συνδυασμό με την επιστροφή του κινήματος στις πολιτικές του αρχές , το έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει, με διαβήματα προς την Χαριλάου Τρικούπη , το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος στην περιοχή.

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού προεξοφλούν επίσης τη στήριξη της Άντζελας Γκερέκου και του Κώστα Τριαντάφυλλου και θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσει τον κ. Παπανδρέου και ο Χρήστος Αηδόνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου  εντός του Δεκεμβρίου σχεδιάζει να παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη τύπου, με προσκεκλημένους δημοσιογράφους και από το εξωτερικό! Σε αυτή τη συνέντευξη προτίθεται να μιλήσει για όλα: Για τη χρεοκοπημένη χώρα που ανέλαβε από τον Κώστα Καραμανλή, την σκληρή αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος συναίνεσης, που δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, για το πώς «υπονομεύτηκε» και τελικά έπεσε η κυβέρνησή του, από εσωτερικά και διεθνή κέντρα, ενώ θα αναφερθεί, λένε συνομιλητές του, για πρώτη φορά τόσο αποκαλυπτικά στη «μαύρη νύχτα» των Καννών και το ρόλο των Μέρκελ και Σαρκοζί.

Από την άλλη η οργισμένη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επιφύλασσε φαρμακερά σχόλια και καταγγελτική στάση στην όλη κινητικότητα. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μιλούν για «επιστροφή της παρέας που μας έβαλε στο μνημόνιο το 2010» και των «κηπουρών του Γιώργου». Κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό για υπονόμευση της παράταξης και της κυβερνητικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και ότι επιχειρεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε παράγοντα αστάθειας.

 

Σχόλια