Στον παιδικό φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο, ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη, σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Λέιν Φοξ. 

Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ το 1973 έγραψε βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ αργότερα ήταν σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν στην ταινία «Αλέξανδρος». Ο Φοξ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του μίλησε για το «θαύμα της Αμφίπολης» και έδωσε την δική του απάντηση για το ποιος βρίσκεται θαμμένος στον τύμβο Καστά.

Σύμφωνα με τον Φοξ, στον τύμβο είναι θαμμένος ο παιδικός φίλος και ένας από τους πιο πιστούς στρατηγούς του Μέγα Αλεξάνδρου, Νέαρχος. Ο Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου», όπου αναφέρεται πως ένας άλλος στρατηλάτης ο Δημάρατος ο Κορίνθιος «τιμήθηκε με έναν τάφο παρόμοιο στο μέγεθος με αυτόν της Αμφίπολης».

Και συνέχισε: «Οπότε, η εικασία μου είναι πως στην Αμφίπολη βρίσκεται ένας πολύ στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου και υψηλόβαθμο αξιωματούχος του στρατού του, ο οποίος είτε επέστρεψε πίσω είτε επέστρεψε νεκρός και ετάφη στην γενέτειρά του την Αμφίπολη».

«Ο τύμβος κρύβει δύο επιπλέον επίπεδα»

) καθηγητής γεωπληροφορικής Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου -ο οποίος είχε κάνει έρευνα στον τύμβο με γεωραντάρ πριν από τέσσερα χρόνια- άφησε να εννοηθεί, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ότι υπάρχουν περισσότεροι χώροι στο μνημείο από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο τύμβος Καστά δεν θα αποκαλύψει ένα τέταρτο θάλαμο, αλλά πολλά ακόμα δωμάτια σε περισσότερα από ένα επίπεδα.

Σχόλια