«Είχα πει ότι και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες. Θεωρησα  ότι έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη μου», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στον RealFM, αναφερόμενος στην κίνησή του να  υποβάλει την παραίτησή του στα όργανα του το κόμματος. «Αν τα όργανα, η κεντρική επιτροπή και το συνέδριο,  θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη ας κάνουν αποδεκτή την παραίτηση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ούτε η λεγόμενη μειοψηφία του κόμματος  δεν του ζήτησε να παραιτηθεί.

«Δεν είναι προσχηματική η παραίτηση»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε κατηγορηματικά τα περι προσχηματικης παραίτησης με άλλη στόχευση. «Δεν συνδέεται με άλλη στόχευση.  Δεν μου το επιτρέπει  η πολιτκή μου ηθική» υπογράμμισε.  Eιπε χαρακτηριστικά: «Καθόλου προσχηματική η παραίτησή μου, αντιθέτως ουσιαστική. Άλλωστε γιατί να παραιτηθώ προσχηματικά, να κάνω τι; Να εκβιάσω ποιον; Άλλωστε ούτε η μειοψηφία του κόμματός μου μού ζήτησε ποτέ να παραιτηθώ, ούτε χθες, ούτε σήμερα. Επομένως η παραίτησή μου έχει την σαφήνειά της, έχει την ανάληψη των ευθυνών, έχει την αυτοκριτική της και σε τίποτα δεν συνδέεται με οποιαδήποτε άλλη στόχευση. Αυτό το άκουγα, το άκουγα κάθε εβδομάδα, να γράφεται να λέγεται, να λέγεται για να με προτρέψουν να επιλέξω συμπεριφορά υποψηφίου, ακούστε, προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχω επιλέξει ποτέ τέτοιες διαδρομές. Χωρίς να θεωρηθεί αυτάρεσκος λόγος. Η πολιτική μου ηθική δεν μου το επιτρέπει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα αυτόν τον αγώνα την οποιαδήποτε σχεδίαση ερήμην των αξιών που θέλω να υπηρετώ»

Για το εκλογικό αποτέλεσμα,  είπε οτι βεβαίως έγιναν λάθη,  ότι δεν κατέστη σαφές το διακριτό πολιτικό στιγμα και παρατήρησε ότι δεν μπόρεσε να μετουσιωθεί σε ψήφο η δική του δημοφιλια και η δημοφιλία της ΔΗΜΑΡ.

«Χρειάζεται ένα νεο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας»

Ο κ. Κουβελης επανέλαβε ότι η Κεντροαριστερα για να υπάρξει πρέπει να έχει προοδευτικό περιεχόμενο και δεν μπορει να είναι εξάρτημα της συντηρητικής πολιτικής. Τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας με προοδευτικο περιεχόμενο προς αριστερή κατεύθυνση.«Εκείνο το οποίο -χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την
οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων της ∆ημοκρατικής  Αριστεράς- σήμερα λέω ως άποψη είναι ότι χρειάζεται ένα καινούργιο μπλοκ  κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο. Ένα μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας, με  βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Και ένα μπλοκ εξουσίας με πολιτικό περιεχόμενο πουαναμφισβήτητα θα μετακινεί την βαθιά συντηρητική θέση της πολιτικής προς  αριστερή κατεύθυνση». Και πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης:  «Η ∆ημοκρατική  Αριστερά είναι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα –μην ξεχνάμε ευρωεκλογές είχαμε, είναι παρούσα με συγκεκριμένεςπρογραμματικές θέσεις, τις οποίες σε αυτό το καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας, καταθέτει».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι πρέπει να σταματήσει το εκκρεμές και μετά μπορεί να γίνουν αλλες αξιολογήσεις.

Για την εσωκομματική κριτική, ο Φωτης Κουβελης είπε ότι πολλες φορές τα φίλια πυρά είναι πιο έντονα και έκανε λόγο για εξωγενή κέντρα. «Πολλές φορές τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα. Κι έρχονται, έρχονται εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτά τα πυρά από διάφορα εξωγενή κέντρα θα έλεγα»

Ερωτηθείς για τις  δηλώσεις Ψαριανού είπε ότι ο καθένας έχει τον πολιτικό του πολιτισμό και την προσωπική του αισθητική.

Υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι αποφάσεις, όπως για το για θέμα της ΕΛΙΑΣ, ελήφθησαν από τα συντεταγμένα όργανα του κόμματος με συντριπτική πλειοψηφία και όχι στη «βάση προσωποποιημένων επιλογών»

Για την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει Εθνικός Διαπραγματευτής με παρούσες όλες τις πολιτικές δυνάμεις

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη

 

Σχόλια