Τα βασικά χαρακτηριστικά του διάσημου – άγνωστου «νεκρού της Αμφίπολης», όπως προκύπτουν από την πρώτη ανθρωπολογική ανάλυση του σκελετικού υλικού, δηλαδή φύλο, ύψος και ηλικία, αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΥΠΠΟΑ, αύριο, Δευτέρα.

Η Σέβη Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην οστεοαρχαιολογία και η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου με ειδίκευση στη φυσική ανθρωπολογία, ολοκλήρωσαν τη μελέτη τους και παρέδωσαν το πολυσέλιδο πόρισμά τους στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ουδεμία πληροφορία έχει διαρρεύσει.

Βεβαίως, τα στοιχεία θα είναι εξόχως διαφωτιστικά -από τη στιγμή που τα νέα δεδομένα θα αποκλείσουν πολλούς από τους πιθανούς ενοίκους του τάφου στον τύμβο Καστά και θα οδηγήσουν τις υποθέσεις εργασίας σε μία short list υποψηφίων- αλλά, η ταυτότητα του νεκρού, αφορά μία διαδικασία στο βάθος του χρόνου.

Ο σκελετός, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, βρέθηκε εντός του ορύγματος στον οποίον αποκαλύφθηκε ο κιβωτιόσχημος τάφος.

Το κρανίο ήταν στο όριο του ορύγματος, αλλά η κάτω γνάθος βρέθηκε εκτός.

«Το κρανίο βρέθηκε σε κάποια απόσταση από το όρυγμα, ακριβώς απέξω από αυτό εντοπίστηκε η κάτω γνάθος και μέσα στο όρυγμα βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού, που αν παρατηρήσει κανείς τα οστά βλέπει ότι έχει και τα μεγάλα κόκαλα των ποδιών και τα κόκαλα των χεριών, πλευρά και μέλη της σπονδυλικής στήλης, καθώς και τη λεκάνη, η οποία από την πτώση των άνω λίθων είναι σε πολύ αποσπασματική κατάσταση, ώστε να μην επιτρέπει στους αρχαιολόγους να πουν αν είναι ανδρική ή γυναικεία», είχε πει στις 29 Νοεμβρίου, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

Οι κυρίες Τριανταφύλλου και Παπαγεωργοπούλου θα συνεχίσουν το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από 20 μήνες.

΄Όπως έχει ανακοινωθεί, η ανάλυση του σκελετικού υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Σχόλια