Με απαντητική του επιστολή στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο επικεφαλής της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος αποδέχεται την πρόταση διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας  ότι «ο διάλογος οφείλει να είναι οργανωμένος, χρονοδιαγεγραμμένος και με στόχο την κατάληξη σε μια κοινή, πολιτική πρόταση διακυβέρνησης μέσω της οποίας η χώρα θα εξαλείψει την ύφεση και θα καταπολεμήσει την ανεργία».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει: «Βαθιά μας πεποίθηση είναι πως ο λαϊκισμός και η δημαγωγία θα πρέπει να ηττηθούν στην αντιπολίτευση, διαφορετικά το κόστος για τη χώρα και τους πολίτες θα είναι δυσβάστακτο».

Ολόκληρη η απαντητική επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη έχει ως εξής :

9 Ιουλίου 2014

Αγαπητέ Φώτη,

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω για την επιστολή-πρόταση. Η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων, που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Συνεπώς η απάντηση στην πρότασή σας δεν μπορεί παρά να είναι θετική, μέσα στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που συνδιαμορφώσαμε με το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες Κινήσεις, συγκροτώντας την «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη». Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, η δημιουργία του προοδευτικού πόλου, αναγκαία όσο ποτέ για τον τόπο, θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές και προτεραιότητες, η εφαρμογή των οποίων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους πρωταρχικούς μας στόχους για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Συνεπώς, θέματα όπως α) η οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους, β)ο απεγκλωβισμός της οικονομίας από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, ιδίως με την άρση των εμποδίων για την ένταξη στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά εργασίας , γ) η στήριξη των επιχειρήσεων που άντεξαν έξι χρόνια ύφεσης και παλεύουν να επιβιώσουν με μέτρα όπως πχ ο συμψηφισμός του ΦΠΑ ή η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο ταμείο με πάγωμα των παλαιών οφειλών έως τέλους 2013 , δ) ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός του κράτους και οι αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, πρέπει να βρίσκονται μεταξύ άλλων στην κορυφή της «ημερήσιας διάταξης» του διαλόγου, ο οποίος οφείλει να είναι οργανωμένος, χρονοδιαγεγραμμένος και με στόχο την κατάληξη σε μια κοινή, πολιτική πρόταση διακυβέρνησης μέσω της οποίας η χώρα θα εξαλείψει την ύφεση και θα καταπολεμήσει την ανεργία.

Προφανώς στο τραπέζι αυτού του διαλόγου στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να συμμετάσχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αφενός δεν αποδέχονται τις ανωτέρω προτεραιότητες και έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως δεν επιθυμούν να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια επωμιζόμενες μέρος της ευθύνης και αφετέρου κάθε πρόσκληση που τους έχει απευθυνθεί αντιμετωπίζεται με τρόπο προσβλητικό και ως αφορμή για αποκόμιση μικροκομματικών ωφελειών. Βαθιά μας πεποίθηση είναι πως ο λαϊκισμός και η δημαγωγία θα πρέπει να ηττηθούν στην αντιπολίτευση, διαφορετικά το κόστος για τη χώρα και τους πολίτες θα είναι δυσβάστακτο. Προσδοκούμε, λοιπόν, στην άμεση έναρξη του διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων που πιστεύουν στη σωτηρία της πατρίδας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Λοβέρδος

Σχόλια