Χωρίς καμία δέσμευση από τη γερμανίδα καγκελάριο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία απέφυγε τις αναφορές στο χρέος.

O Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν απαιτείται άλλο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και για μετά το τέλος του προγράμματος. Για το ΔΝΤ σημείωσε ότι η συνεργάσια μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή.  Επίσης ευχαρίστησε την Αν. Μέρκελ για τη «γενικότερη στήριξή της» προς την Ελλάδα. Η καγκελάριος δήλωσε ότι «προσπαθούμε σε διμερές επίπεδο να είμαστε θετικοί απέναντι στην Ελλάδα» και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει γρήγορα η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μέρκελ: Η Ελλάδα σίγουρα θα ανακάμψει

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα στέλνει πλέον θετικά μηνύματα και στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία βοηθά τη χώρα μας με δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κα. Μέρκελ έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού λέγοντας ότι «διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας».

»Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα.

»Ο Α. Σαμαράς κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα την Ελλάδα, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σαμαράς: Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο εύρος των θεμάτων για τα οποία συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας: «Συζητήσαμε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα με την κα Μέρκελ. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι έλεγε το πρόγραμμα ενώ παράλληλα αναμένεται θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την εμπιστοσύνη που κατάφερε- κατά τα λεγόμενά του- να ανακτήσει η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές: «Oι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ανταγωνιστικότητας σημειώνοντας ότι η θέση της χώρας μας βελτιώνεται διαρκώς στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

«Είπα στην κα. Μέρκελ πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ότι δεν θέλει νέο πακέτο», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι από του χρόνου περιμένει ανάπτυξη 2,9%.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ρόλο της χώρας μας ως συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.

Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι ο κίνδυνος εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ανήκει στο παρελθόν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κίνδυνοι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον μακρινοί».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε πακέτο προτάσεων για ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά στη συνέχιση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα έτη.

Όπως αναμενόταν έθιξε και το θέμα της ρύθμισης για τη βιωσιμότητα του χρέους, αφήνοντας χρονικό περιθώριο έως και την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας και των stress tests.

Ως προς τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί νωρίτερα του προγραμματισμένου.

Όπως είπε «μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης χρονιάς».

 

Σχόλια