Δεκάδες πυροβολισμοί έπεσαν μέσα στο κεντρικό κτήριο της Βουλής του Καναδά, στην Οτάβα, κατά την καταδίωξη ενόπλου ο οποίος νωρίτερα άνοιξε πυρ στον περίβολο του κοινοβουλίου, τραυματίζοντας έναν στρατιώτη.

Το κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί, ενώ γύρω και εντός του επιχειρούν βαριά οπλισμένοι άνδρες των καναδικών δυνάμεων ασφαλείας. Νεκρός έπεσε εντός του κτηρίου τουλάχιστον ένας εκ των δραστών.

Οι πρώτοι πυροβολισμοί, τουλάχιστον 20 σύμφωνα με μαρτυρίες, έπεσαν κοντά στο Μνημείο Θυμάτων Πολέμου και ένας άνδρας εθεάθη να τρέχει προς το κτήριο του κοινοβουλίου.

«Πυροβολισμοί ερρίφθησαν στις 9.52 το πρωί στο Μνημείο Θυμάτων Πολέμου. Ένα άτομο έχει τραυματιστεί», ανακοίνωσε η αστυνομία της Οτάβα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ είναι ασφαλής και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εγκατέλειψε το κτήριο του κοινοβουλίου.

Κατά την καταδίωξη, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί κυνήγησαν έναν ή περισσότερους εκ των δραστών και εκείνος εισήλθε στο κεντρικό κτήριο του κοινοβουλίου, απ’ όπου ακούστηκαν τουλάχιστον 30 ακόμη πυροβολισμοί.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό όλων των κυβερνητικών κτηρίων στην καναδική πρωτεύουσα, ενώ φέρονται να αναζητούν έναν ύποπτο ο οποίος διέφυγε πεζός προς την περιοχή του Σατό και άλλον έναν ο οποίος πιθανόν να διέφυγε με μοτοσικλέτα.

Όλες οι βάσεις των ενόπλων δυνάμεων του Καναδά ανά την χώρα έχουν κλείσει, παράλληλα, τις πύλες τους σε πολίτες.

Το περιστατικό έρχεται μετά την αύξηση του δείκτη κινδύνου τρομοκρατικής απειλής από χαμηλό σε μέσο, λόγω της επίθεσης ισλαμιστή με αυτοκίνητο σε δύο Καναδούς στρατιώτες στο Κεμπέκ τη Δευτέρα.

Ο δράστης της επίθεσης στη γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, ενώ τη ζωή του έχασε και ένας εκ των δύο στρατιωτών.

 

Σχόλια