«Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας. Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης έδωσε έμφαση σε μία εθνική συμφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, χαρακτηρίζοντας την αδήριτη ανάγκη.

«Οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί. Δεν είναι οι εκλογές το κακό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε την εθνική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το χρέος και οι εθνικές μας υποθέσεις, αδήριτη ανάγκη και επιβεβλημένη πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να εργάζεται για αλλαγή πορείας της χώρας με μια προοδευτική διακυβέρνηση. που θα διαπραγματευτεί, όπως είπε, με ουσιαστικό τρόπο για μια πολιτική εξόδου από την κρίση η οποία θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το στόχο της διαπραγμάτευσηςαναγνωρίζοντας πάντως τις δυσκολίες που υπάρχουν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες.

«Το δίπολο των επιλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να είναι ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις. Δεν προκρίνουμε μονομερείς ενέργειες και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η διεκδίκηση της λύσης πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες η «Ιφιγένεια» της ευρωζώνης που τιμωρείται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υπάρξει αλλαγή πορείας της χώρας, με πολιτική αλλαγή που θα φέρει μια προοδευτική διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί με ουσιαστικό τρόπο και θα εφαρμόσει στο εσωτερικό της χώρας μια πολιτική εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής», δεσμεύθηκε ο Φ. Κουβέλης και τόνισε ότι η πολιτική της χώρας πρέπει να εξασφαλίζει:

  • σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης χωρίς λήψη νέων επαχθών μέτρων και με διευθέτηση του χρέους με σημαντική ελάφρυνσή του.
  • τη μετάβαση σε μια νέα φάση απαλλαγής από μονόπλευρες συντηρητικές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης

«Η απαλλαγή από το μνημόνιο πρέπει να στηριχθεί σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Μια νέα συμφωνία όχι ως μετονομασία του μνημονίου, αλλά ως μια νέα, ποιοτικά και δομικά διαφορετική πολιτική διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος», υπογράμμισε.

Τέλος ζήτησε «συμφωνία για ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής πολιτικής και  πραγματική  αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξή τους».

«Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει να συμβάλει στα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος του λαού και της χώρας. Αγωνίζεται για μια πολιτική αλλαγή με ασφάλεια, σταθερότητα και σύγχρονες προοδευτικές λύσεις», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Σχόλια