Κείμενο-πρόταση θα καταθέσουν στο συνέδριο του «ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη» στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Το κείμενο-πρόταση

«Η Ελλάδα στην κρίση και η ανάγκη για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό φορέα»

Μετά τις πρόσφατες εκλογές, η διαπραγματευτική θέση της χώρας και κυρίως η οικονομία της, μέρα με την ημέρα, βρίσκονται σε ολοένα και χειρότερο σημείο. Η σημερινή κυβέρνηση, έτσι όπως συνεχίζει να πορεύεται, είτε θα μας οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και έξοδο από την ευρωζώνη, με καταστρεπτικές επιπτώσεις για τη χώρα, είτε θα αναγκαστεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα και να ζητήσει επιπλέον δάνεια, υπογράφοντας τρίτο μνημόνιο. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ή σε οποιοδήποτε πιθανό «ατύχημα», ούτε η αριστεροδεξιά κυβέρνηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τις συνέπειες που θα προκύψουν. Οι εξελίξεις στη χώρα θα είναι ραγδαίες και πρέπει οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να είναι παρούσες και ισχυρές.

Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, δύναμη πολιτικού ορθολογισμού και εθνικής συνεννόησης, εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής και καταλύτη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Το αίτημα αυτό έγινε όλο και πιο επιτακτικό απέναντι στον διογκούμενο δεξιό και αριστερό εθνικολαϊκισμό και στη διαμόρφωση ενός νέου μικρού δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που αναπαραγάγει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Παθογένειες που σφραγίζουν σήμερα τη φυσιογνωμία και την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας τις δυνατότητες και διαψεύδοντας τις ελπίδες για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Το ΠαΣοΚ μαζί με τις πολιτικές κινήσεις της Κεντροαριστεράς και ανένταχτους προοδευτικούς πολίτες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενότητας και ανανέωσης των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, συγκρότησαν την Ελιά στις Ευρωεκλογές και το ΠαΣοΚ-Δημοκρατική Παράταξη στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, κατέστησαν φανερό ότι το ΠαΣοΚ, με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις κρίσιμες εξελίξεις και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Όμως, η υπέρβαση του παλιού και η γέννηση του καινούργιου δεν θα επιτευχθεί ούτε με παρθενογενέσεις, ούτε από μεσσίες, αλλά με σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση της χώρας με τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα ιδρυτικό συνέδριο ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής, που με τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ, κομμάτων, κινήσεων, προσωπικοτήτων του χώρου, θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάδειξη των νεότερων γενεών και θα καθορίσει τις ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Που θα οριοθετηθεί από τον κεντρώο φιλελευθερισμό και τον αριστερό κρατισμό, διατυπώνοντας έναν νέο προγραμματικό ριζοσπαστικό λόγο, απαλλαγμένο από τις συντηρητικές βεβαιότητες και τον κυβερνητισμό. Με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, στηριγμένο στις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικολογίας, της μεταρρύθμισης του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την περιεκτική δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. ως κανονικό και ισότιμο μέλος. Διασφαλίζοντας τη δημοκρατική πορεία της χώρας από τις απειλές του νεοφασισμού και της τρομοκρατίας και διαμορφώνοντας ένα νέο δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο κομματικής οργάνωσης και λειτουργίας. Διατυπώνοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με τη συμμετοχή των ευρύτερων ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Και κυρίως προωθώντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το συνέδριο του ΠαΣοΚ-Δημοκρατική Παράταξη θα πρέπει να απορρίψει τη διαιώνιση ενός κόμματος που θα συμπιέζεται και θα φυλλοροεί συνεχώς και να αποφασίσει μια νέα αφετηρία για την παράταξη. Να απορρίψει, ένα συνέδριο αντιπαράθεσης κομματικών και προσωπικών μηχανισμών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας ενός ΠαΣοΚ του 4,7%, που θα δίνει τη μάχη για την είσοδο στην επόμενη βουλή, γεγονός που αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία. Ένας κύκλος έκλεισε, ένας νέος πρέπει να ανοίξει αμέσως. Το συνέδριο του ΠαΣοΚ-Δημοκρατική Παράταξη έχει ιστορική ευθύνη να χαράξει τον οδικό χάρτη για την αναγέννηση μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή είναι η προοπτική στην οποία καλείται το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει δίνοντας συνέχεια στην πολύχρονη ιστορία του και στην πολύτιμη συνεισφορά του.

Τι προτείνουμε:

·        Το συνέδριο να υπερψηφίσει την πρόταση της εισήγησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

·        Το συνέδριο να δρομολογήσει τις διαδικασίες για ιδρυτικό συνέδριο εντός του 2015 στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν οι υπόλοιπες δυνάμεις και στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού-μεταρρυθμιστικού χώρου για τη διαμόρφωση ενός πολύχρωμου ρεύματος.

·        Με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων δυνάμεων να συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή που θα έχει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου.

·        Στο ιδρυτικό συνέδριο να αποφασιστούν η ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική φυσιογνωμία του φορέα, η ονομασία του, τα σύμβολά του και να εκλεγεί η ηγεσία του.

·        Παύλος Αθανασόπουλος

·        Τάκης Αναστόπουλος

·        Δανάη Αντωνάκου

·        Γιώργος Βερνίκος

·        Μανώλης Γκαζής

·        Νίκος Γκιώνης

·        Μανώλης Γλαμπεδάκης

·        Ιωακείμ Γρυσπολάκης

·        Χρήστος Δερβένης

·        Νίκος Διακουλάκης

·        Ρούλης Εδιάρογλου

·        Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

·        Παναγιώτης Ιωακειμίδης

·        Παναγιώτης Κωστούλας

·        Σπύρος Καβουνίδης

·        Σωτήρης Κατσέλος

·        Παντελής Καψής

·        Νίκος Μπίστης

·        Λέλα Παπαγιαννοπούλου,

·        Παναγιώτης Πάτρας

·        Κώστας Πέτρουλας

·        Χρήστος Σεβαστιάδης

·        Γιάννης Τούντας

·        Κώστας Χλωμούδης

·        Μιχάλης Ψύχας

·        Δημήτρης Ψυχογιός

Σχόλια