Οι αλλαγές δεν είναι εκθέσεις ιδεών επί κυβερνητικών πεπραγμένων. Είναι η ίδια η πράξη που ορίζεται από τους κυβερνώντες!

Δεν είναι το ανέβασμα του ίδιου έργου με σκηνικές ανανεώσεις και άλλους πρωταγωνιστές. Είναι η πραγματικότητα των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων στην καθημερινότητα των πολιτών!

Δεν είναι εκπομπή στην τηλεόραση που διαρκεί μέχρι το τέλος του προγράμματος. Είναι η ζωή όταν κλείνει η τηλεόραση!

Ας μιλήσουμε για αυτά!

Όταν μια ολιστική κρίση αποκαλύπτει τις ανεπάρκειες όσο και τις εστίες διαφθοράς ενός συστήματος ως αιτίες της χρεοκοπίας του, είναι φυσιολογικό η κοινωνία να ενεργοποιεί, μέσω των δημοκρατικών θεσμών, την ακύρωση όσο και την αναδιάταξη τους. Έναντι ενός σαθρού πελατειακού πολιτικού συστήματος αναζητά μέτρα που να περιορίζουν την επαγγελματοποίηση της πολιτικής, το νεποτισμό, το μέσο… Έναντι ενός κερδοσκοπικού και ολιγοπωλιακού τραπεζικού συστήματος αναζητά τρόπους να διευρύνει τον ανταγωνισμό, να σπάσει τον ολιγοπωλιακό του χαρακτήρα. Έναντι ενός κράτους γραφειοκρατικού, κομματικού και μετριοκρατούμενου αναζητά τρόπους να καταργήσει την κομματική του εξάρτηση, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, να εκσυγχρονίσει τις δομές εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Έναντι κλειστών αγορών αντιδρά με την απελευθέρωση της πρόσβασης νέων επιχειρήσεων σε αυτές και την άρση όποιων ειδικών προνομίων. Έναντι της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που διεκπεραιώνει τις πιέσεις για διεθνή ανταγωνιστικότητα στην υποτίμηση της εργασίας, εξαθλιώνοντας τους μισθούς και αυξάνοντας την ανεργία, εδραιώνει θεσμικές κατοχυρώσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ισότιμη συνεισφορά τους στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Έναντι μιας κακής ταξικής και ιδεολογικά απαρχαιωμένης παιδείας , εγείρει μια ποιοτική εκπαίδευση που εντάσσει ισότιμα όλους τους νέους στην αγορά εργασίας ,με εφόδια κριτικής γνώσης και ευέλικτης προσαρμογής στις εκάστοτε απαιτήσεις της επαγγελματικής τους πορείας.

Ας μιλήσουμε για αυτά!

Αν μιλήσουμε για αυτά, τότε μιλάμε για το τρίτο δρόμο. Το δρόμο που αντιπαρατίθεται στις πολιτικές αναπαραγωγής του υφιστάμενου κρατικοδίαιτου πελατειακού συστήματος των ειδικών συμφερόντων όσο και σε αυτές που διεκδικούν την ανατροπή του, στο όνομα μια ομιχλώδους συγκόλλησης λαϊκιστικών εξυπηρετήσεων κάθε είδους αιτημάτων. Αυτός είναι ο τρίτος δρόμος που φοβίζει τις παραδοσιακές συντηρητικές ή «εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις και τα κατεστημένα συμφέροντα του τόπου, καθώς αμφισβητεί και ανατρέπει τον ελληνικό καπιταλιστικό μόρφωμα και μαζί τους φεουδαρχικούς σχηματισμούς που τον τροφοδοτούν. Αυτός ο τρίτος δρόμος είναι μια πρόταση αντικαθεστωτικής, ορθολογικής αναδιάταξης του συστήματος που έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία – εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες εξίσου με την καθεστηκυία και «άρχουσα» τάξη της χώρας. Καθώς συνιστά το μοναδικό δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την προσαρμογή της λειτουργίας των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, κράτους και κοινωνικών φορέων, πολιτικών και πολιτών, σε ένα εφικτό πλαίσιο ανοικτής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης, με δικαιοσύνη και ισότιμη συμμετοχή όλων στα βάρη όσο και στις ευκαιρίες. Το μοναδικό δρόμο για κοινωνική ειρήνη και συμφιλίωση, αλληλεγγύη, και προσπάθεια για την ανάπτυξη που θα αφορά όλους.

Ποιος μπορεί να το κάνει; Οι συνδαιτυμόνες του καθεστωτικού εξωραϊσμού; Οι συνδιαμορφωτές της οικονομίας των ολιγοπωλίων, των τριών τραπεζών, των δύο γαλακτοβιομηχανιών και της μιας αεροπορικής; Οι εμπνευστές της αποσάθρωσης της μεσαίας τάξης; Οι συνένοχοι της αναπαραγωγής των πελατειακών πολιτικών σχέσεων; Οι νεόκοποι του χώρου που μετατρέπουν τις «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις σε «κολοκυθιά» αριθμητικών μειο-πλειοδοσιών, 200 βουλευτές ή 1000 ευρώ ο βασικός μισθός. Που διαμορφώνουν «πρόγραμμα» απλώνοντας την πραμάτεια να διαλέξει ο κόσμος όπως στους πάγκους της λαϊκής; που εκμεταλλεύονται την οργή του κόσμου όπως οι «αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα; Χωρίς ιδεολογία; Χωρίς συνεκτικό ιστό; Χωρίς πως, που με ποιους; Επιτέλους! ο κεντρώος χώρος, στα δεξιά του συνορεύει με την κεντροδεξιά. Δεν είναι όμως κεντροαριστερά!!

 

*Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης είναι διδάκτωρ της Οξφόρδης και Επίκουρος Καθηγητής της Διεθνούς Οικονομικής στο Παν/μιο του Αιγαίου.

Σχόλια