Η καγκελάριος Μέρκελ είχε εκ νέου συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντερικ Ράινφελντ και τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε στο Χάρπζουντ της Σουηδίας. Ένα από τα κύρια -έστω και ανεπίσημα- θέματα των διαβουλεύσεων ήταν η ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν. H καγκελάριος επανέλαβε ότι στηρίζει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προειδοποίησε τη Βρετανία να μην συνδέει την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν με πιθανή έξοδο της χώρας του από την ΕΕ.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι τόνοι στη μάχη για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κομισιόν χαμηλώνουν και ξεκινούν οι διαδικασίες για την αναζήτηση συμβιβασμών. Σαφής ένδειξη αυτής της εξέλιξης είναι η στάση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μέχρι χθες ακόμη απέρριπτε ρητά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Άγγλος πρωθυπουργός δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα του κ. Γιούνκερ ούτε απάντησε σε ερωτήσεις για το αν εξακολουθεί να τον απορρίπτει.

Τόσο ο κ. Κάμερον όσο και οι τρεις ομόλογοι του επέμειναν ότι το ζητούμενο της συνάντησης είναι η πολιτική της ΕΕ και οι αρμοδιότητες της Κομισιόν. Ως κεντρικά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ αναφέρθηκαν η εμβάθυνση της κοινής αγοράς, η καταπολέμηση της κατάχρησης των κοινωνικών συστημάτων από εσωτερικούς μετανάστες της ΕΕ, η μείωση της γραφειοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και -ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Βρετανούς- η υπογραφή της συνθήκης ελεύθερης ζώνης εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας τάχθηκαν ενάντια στον αυτοματισμό να αναλάβει το αξίωμα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που κέρδισε τις εκλογές. Επέμειναν επίσης ότι το δικαίωμα πρότασης υποψηφίου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Παρεμβαίνοντας η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αυτό είναι το ένα σκέλος της διαδικασίας. Το άλλο είναι, όπως επισήμανε, ότι το άτομο που θα προταθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να ψηφιστεί κατόπιν από το Ευρωκοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, η Άγκελα Μέρκελ υπενθύμισε έμμεσα στους ομολόγους της ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της Ευρωβουλής στηρίζει την υποψηφιότητα Γιούνκερ.

Πάντως, από τα συμφραζόμενα των σημερινών δηλώσεων προκύπτει ότι μέχρι τη συγκρότηση σε σώμα του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Ιουλίου θα υπάρξει μια λύση-πακέτο που θα συμπεριλαμβάνει τις θέσεις των προέδρων της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωβουλής και πιθανώς τη σύνθεση αλλά και τις αρμοδιότητες της Κομισιόν.

 

* Πηγή: DW/Παναγιώτης Κουπαράνης

Σχόλια