Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις συνταγματικές διατάξεις που άμεσα πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο, με σκοπό την  ενδεχόμενη αναθεώρησή τους.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι θεσμικό και πολιτικό. Και για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνεται και στα δύο αυτά ζητήματα. Και στο θεσμικό και στο πολιτικό.

Έθεσε το ζήτημα της άμεσης ή έμμεσης παραβίασης διατάξεων του Συντάγματος από τις κυβερνήσεις και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι πολλές διατάξεις του Συντάγματος δεν εφαρμόστηκαν.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του Συντάγματος για την Έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και αναρωτήθηκε: «Δεν υπάρχει κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου; Βρίσκεται σε απόλυτη Συνταγματική τάξη η αθρόα έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου; Προφανώς, όχι. Και η επίκληση του όποιου λόγου σπουδαιότητας δεν μπορεί να δικαιολογήσει για να μη πω την παράβαση της Συνταγματικής διάταξης αλλά να πω την υπέρχρηση έως και την κατάχρηση».

Ανέφερε στη συνέχεια σειρά ζητημάτων που πρέπει να τεθούν, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως: το εκλογικό σύστημα, το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, την τόνωση των κοινωνικών ελέγχων της ασκούμενης πολιτικής, τα Κοινωνικά δικαιώματα και η συλλογική αυτονομία.

Χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών και είπε ότι η Βουλή ως το κατεξοχήν όργανο της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας δεν λειτουργεί έτσι, γι’ αυτό και πρέπει να αποκτήσει στοιχεία κυβερνώσας Βουλής.

Διαφώνησε με την προώθηση ρυθμίσεων στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης όπως π.χ. για τη Συνταγματοποίηση της οικονομίας, για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας,  εξηγώντας: «δεν προσέρχομαι στην όποια αντιδικία και στον όποιο αντίλογο αναφορικά με την ιδιωτική οικονομία και το δημόσια τομέα αλλά δεν μπορεί να συνταγματοποιείται το οικονομικό σύστημα πωλώ δε μάλλον δεν μπορούν να συνταγματοποιούνται οι ρυθμίσεις  που αφορούν στη λειτουργία της οικονομίας».

Όπως είπε ο Φ. Κουβέλης, «η Συνταγματική αναθεώρηση για να δικαιολογείται πρέπει να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Και ο χαρακτήρας δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά η τόνωση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ως έκφραση  της λαϊκής κυριαρχίας, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Ζητήματα που έχουν σχέση με τη δημοκρατία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο βασικό μέτοχος, που δεν πρέπει να θεωρείται παρεμπίπτον και δευτερεύον ζήτημα. Η υπόθεση του βασικού μετόχου που αφορά στη συγκέντρωση και στη συγκεντροποίηση των ΜΜΕ είναι μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας».

Στην συνέχεια πήραν τον λόγο, υποστηρίζοντας την επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς οι βουλευτές του κόμματος: Γιάννης Πανούσης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Θωμάς Ψύρρας, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκη Φούντα και Νίκος Τσούκαλης.

Αναλυτικά οι ομιλίες των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ εδώ

 

Σχόλια