Για την εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης ως προς τον έλεγχο του αφανούς πλούτου των 6.800 offshore εταιρειών ερωτούν τον κ. Υπουργό Οικονομικών οι κ.κ. βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Θωμάς Ψύρρας.

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις πρώην προϊσταμένου κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες από τις 104 εταιρείες που εδρεύουν στο Κρανίδι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε μόνο σε 15 και επιβλήθηκαν πρόστιμα από 500.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ!

 

Το κείμενο της ερώτησης, είναι:

«Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προέβη πρόσφατα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρώην προϊστάμενος κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ κ. Φλωράτος σχετικά με την πορεία ελέγχων των εξωχώριων (offshore) εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις αποκαλύψεις, από τις 104 εταιρείες που εδρεύουν στο Κρανίδι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε μόνο σε 15 και επιβλήθηκαν πρόστιμα από 500.000 € έως 10.000.000 €!

Ενδεικτικό της εγκληματικής αμέλειας της κυβέρνησης ως προς τον έλεγχο του αφανούς αυτού πλούτου είναι η αναφορά στην ίδια συνέντευξη του κ. Φλωράτου ότι «εάν ελεγχθούν τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα 2004-2010, και ξέρετε τι εννοώ αναγνωρίσιμα, θα φέρει το μισό χρέος πίσω. Δείτε τι έχει γίνει με τα ακίνητα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Στο ΣΔΟΕ έχουν καταγραφεί τα πάντα…».

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από το σύνολο των 6.800 περίπου εξωχώριων εταιρειών έχουν ελεγχθεί μόνο 32 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 45 περίπου εκατ. ευρώ δηλαδή περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Πόσες είναι οι καταγεγραμμένες εξωχώριες εταιρείες που διατηρούν ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη στην Ελλάδα; Πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί, τι ποσά έχουν καταλογιστεί και πόσα έχει εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο;
  • Ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για τους ελέγχους των εταιρειών αυτών, πόσους ελεγκτές διαθέτει και με ποια συχνότητα διενεργούνται οι έλεγχοι;
  • Έχουν εντοπιστεί τα «αναγνωρίσιμα πρόσωπα» της περιόδου 2004-2010 δηλαδή οι μισθωτές ή οι χρήστες των ακινήτων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων, ή οι αγοραστές των περιουσιακών αυτών στοιχείων; Ελέγχθηκαν αυτά τα πρόσωπα και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;»

 

Σχόλια