Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων υπέβαλαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ.κ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Ασημίνα Ξηροτύρη, ζητώντας την άμεση γνωστοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους δανειστές της, από νέα κείμενα δεσμεύσεων για την χώρα μας, που έχουν συνταχθεί από το Μάιο μέχρι σήμερα, εκτός των Μνημονίων που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, και τα οποία δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον ελληνικό κοινοβούλιο.

___________________

Ερώτηση και ΑΚΕ

προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών και Επικρατείας

Θέμα: Αδιαφάνεια ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στους δανειστές της

Ενώ πλησιάζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα ανοιχτά θέματα των διαπραγματεύσεων, τα οποία προέκυψαν από δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε διάφορα χρονικά διαστήματα από την υπογραφή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος του Απριλίου μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δεσμεύσεις της χώρας μας περιλαμβάνονται εκτός των Μνημονίων που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και σε νέα κείμενα δεσμεύσεων από το Μάιο μέχρι σήμερα.

Από δημοσιογραφικές μόνο πηγές για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για νέες δεσμεύσεις τον Αύγουστο ώστε να διασφαλίσει την απόφαση του Eurogroup για την απόδοση του 1 δισ. Ευρώ.

Δηλαδή, πριν καν ξεκινήσει η πέμπτη διαπραγμάτευση το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε για νέο κύκλο παρεμβάσεων σε καίριους τομείς: για τους φόρους υπέρ τρίτων, για νέα συγχώνευση ταμείων, για «απλοποίηση» του ΦΠΑ, για νόμο οικονομικών των κομμάτων και για νέες παρεμβάσεις στην ΔΕΗ αν κριθούν αναγκαίες.

Κατόπιν των ανωτέρω καθώς και ότι εν αντιθέσει με άλλες κυβερνήσεις, τα κείμενα που δεσμεύουν τη χώρα δεν γίνονται γνωστά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να ανατρέξουν στις ιστοσελίδες των δανειστών προκειμένου να βρουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιες οι δεσμεύσεις της χώρας μας συνολικά όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα;
  2. Προτίθενται να ενισχύσουν τη διαφάνεια με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα «Διαύγεια» των κειμένων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μετά το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Απριλίου; Προτίθενται να ενημερώνουν το ελληνικό κοινοβούλιο για τις νέες δεσμεύσεις της χώρας;

Αιτούμαστε την κατάθεση των κειμένων MOU, MEFP , του τεχνικού μνημονίου αλλά και των επιστολών της κυβέρνησης που τα συνοδεύουν.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ασημίνα Ξηροτύρη

 

 

Σχόλια