Κάλεσμα – πρόκληση στους δελφίνους έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ρίχνοντάς το γάντι και καλώντας όποιον νομίζει να τον αμφισβητήσει.

«Όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου να πάρει την ευθύνη εδώ και τώρα και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες», τόνισε στην ομιλία του.

Προηγουμένως ωστόσο είχε στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη μάχη: «Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή».

Ο κύριος Σαμαράς απέρριψε και το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας αντ’ αυτού την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα εις βάρος της κυβέρνησης και θα κινηθούν πολύ γρηγορότερα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα είναι, όπως είπε, κρίσιμοι».

«Ακριβώς επειδή η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολα και η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους, θέλω να έχουνε τα χέρια μας λυμένα, να είστε απόλυτα ενωμένοι και απερίσπαστοι, θέλω να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια από σήμερα. Όχι για να την αφήσουμε να υφέρπει. Γιατί αν υφέρπει θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις τελευταίες κινήσεις της και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ανέφερε ότι η ΝΔ θα αποτελέσει το χώρο προστασίας των διωκόμενων από την κυβέρνηση. Έδωσε έμφαση στο λεγόμενο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η ενότητά τους είναι εύθραυστη και τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά, κάθε τόσο κλαίγεται ότι εμείς υλοποιούμε, τάχα, το σενάριο», συμπλήρωσε: «Εμείς δεν βιαζόμαστε να τους ανατρέψουμε. Εκείνοι βιάζονται να διαλυθούν». Απέρριψε τις «θεωρίες συνωμοσίας» που είπε ότι διακινούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «τους προκαλεί φόβο μια ενωμένη και μάχιμη ΝΔ» και το «δείχνουν κάθε μέρα με το παραλήρημα εναντίον μας».

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, είχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα και υποστήριξε σε ένα σημείο ότι η βασική αιτία της ήττας ήταν ότι οι πολίτες κατά βάση ψήφισαν αντιμνημονιακά.

Αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησαν από την συνεδρίαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Το γάντι σήκωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με όλα τα θέματα ανοιχτά, δηλαδή και αυτό της ηγεσίας. Μάλιστα απευθυνόμενη στον Αντώνη Σαμαρά, του είπε: «όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι όταν έχαναν εκλογές, παραιτούντο γιατί ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του έργου τους, υπονόμευε την επόμενη μέρα της παράταξης». Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε την διενέργεια έκτακτου συνεδρίου «για να συζητηθούν τα πάντα».

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μία απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας. Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία τα οργανωτικά, η στρατηγική τα πρόσωπα» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας».

Θέμα έκτακτου συνεδρίου έθεσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ωστόσο υιοθέτησε εν πολλοίς την άποψη του πρόεδρου του κόμματος, λέγοντας ότι όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το θέσει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Υπέρ της άποψης Σαμαρά ότι δεν απαιτείται συνέδριο σε αυτή τη φάση τάχθηκε ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης.

Επικριτικός στην ομιλία του ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υιοθέτησε το αίτημα περί διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου. «Δεν διαβάσαμε σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και βάλαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις, είπε ενώ διαπίστωσε ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα και επικοινωνίας και ιδεολογικού προσανατολισμού». Ο ίδιος πάντως δεν έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά, καθώς όπως είπε, «όλη η ελληνική κοινωνία, αλλά και τα κόμματα, προς τα εκεί κατευθύνονται». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να ασχολείται με τα εσωτερικά», καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα έχει πέσει».

Κατά των ομαδοποιήσεων τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επίσης διαφώνησε με το θέμα ηγεσίας που θέτουν άλλοι συνάδελφοί του: «Αρχηγό έχουμε, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα», είπε.

Επίσης, κατά της ανακίνησης ζητήματος διαδοχής τάχθηκε και η Σοφία Βούλτεψη, η οποία είπε, απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη, ότι δεν έχουν παραιτηθεί όλοι οι αρχηγοί της ΝΔ που έχασαν εκλογές, αναφέροντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985 και τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2000.

Υπέρ του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε την άποψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του ΕΛΚ Γ. Ντολ, σύμφωνα με την οποία, ο κύριος Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός των τελευταίων ετών.

 

 

Σχόλια